Här stannar inte bussen mer. Per-Arne Olsson, Mona Nilsson, Kurt Jönsson och Madeleine Andersson är kritiska till Skånetrafikens beslut.
1 av 3
Här stannar inte bussen mer. Per-Arne Olsson, Mona Nilsson, Kurt Jönsson och Madeleine Andersson är kritiska till Skånetrafikens beslut. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Efter mörkrets inbrott undviker Mona Nilsson och Madeleine Andersson att ta bussen, på andra sidan parken Viskängen, 400 meter bort.
2 av 3
Efter mörkrets inbrott undviker Mona Nilsson och Madeleine Andersson att ta bussen, på andra sidan parken Viskängen, 400 meter bort. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Den nya linjerätningen på busslinje 8 gör resan till Knutpunkten 2 minuter snabbare. Men tre hållplatser har försvunnit på köpet.
3 av 3
Den nya linjerätningen på busslinje 8 gör resan till Knutpunkten 2 minuter snabbare. Men tre hållplatser har försvunnit på köpet. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Helsingborg

Upprörda äldre saknar sina busshållplatser

2:18 min

I Helsingborg är upprördheten stor bland seniorer och andra som bor runt Wilson park och som förlorat tre närliggande hållplatser längs busslinje 8.

Skånetrafiken gör så kallade linjerätningar på stadsbusslinjer för att skapa en rakare sträckning och spara viktiga minuter. Tanken är att en effektivare och snabbare busslinje ska få fler att välja bussen men också att få ner kostnaderna.

Sedan förändringen gjordes på linje 8 i december har protesterna växt i stadsdelen strax öster om lasarettet i Helsingborg. Per-Arne Olsson, ordförande i bostadrättsföreningen S:t Clemens, är en av dem som skrivit ett protestbrev till stans politiker och också kontaktat Skånetrafiken.

- Man har tagit bort livslinjen för många som bor här. Här har vi en medelålder på 80 år. För våra medlemmar är det inte frågan om att vinna två minuter utan om att överhuvudtaget komma in till stan och få besök. Det är totalt respektlöst!

– Det är regionpengar det handlar om och i konkurrens med sjukvården får vi betala priset, säger han.

I brevet till Helsingborgs kommunstyrelse kräver man att politikerna nu bryter upp linjeändringen, som man anser kraftigt försämrat både tillgänglighet och trygghet i området. 

För att nå den nya hållplatsen - drygt 400 meter bort - måste man passera igenom en park som heter Viskängen. En otrygg plats, tycker många i föreningen.

Ett skriftligt svar från kommunstyrelsen fick föreningen i dagarna. I det står bland att man ska följa utvecklingen men också att förändringar innebär att vissa får det närmare andra lite längre. Det svaret tycker inte Per-Arne Olsson och hans medlemmar räcker.

Förtroendevalda borde provgå den vägen och sedan säga om de skulle rekommendera sina egna anhöriga att gå den i mörkret med en matkasse. Då kanske de skulle få en annan syn på det här.

Beskedet från Skånetrafikens tjänstemän har hittills varit att förändringen ligger inom riktlinjerna; 400 meter till en busshållplats.

– Jag tror inte Skånetrafiken undersökt det här tillräckligt. Det viktiga för dem är att det går fort in till Knutpunkten och att det är rakt. Vi har inga bekymmer med att det är krokigt. Vi har bekymmer med att det inte kommer någon buss. 

Skånetrafikens affärsområdeschef Lisa Åhlén säger att hon förstår att de som drabbats av ändringen känner sig besvikna.

– Vi kan aldrig vara säkra på att vi fattar rätt beslut. Men vi gör grundliga undersökningar innan. Vi har tittat på det här länge och på hela stadsnätet för att det ska bli så bra som möjligt för de boende.

– Tillsammans med Helsingborgs kommun har vi ett mål om en kollektivtrafik i världsklass. Vi har gärna en dialog med de boende, men kan inte tillgodose alla, förklarar Lisa Åhlén och säger att ändringar kan bli aktuella tidigast vid nästa tidtabellsskifte i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista