LÄGENHETER
Nordvästra Skåne

Fastighetsmäklare ville använda bulvan - varnas

En mäklare i nordvästra Skåne varnas av Fastighetsmäklarinspektionen. Mäklaren ska själv ha blivit intresserad av en lägenhet som han skulle sälja och förslog då att den skulle köpas genom en bulvan.

Fastighetsmäklaren skulle sälja en lägenhet vars utgångspris låg på 1,35 miljoner kronor. Efter några månader uppgav mäklaren själv till fastighetsägaren att han var intresserad av lägenheten och förklarade att han kunde tänka sig lägga 1,25 miljoner kronor.

Enligt fastighetsmäklarlagen är det förbjudet för en mäklare att köpa en fastighet som den ska sälja.

Då föreslog mäklaren, enligt anmälan, att en annan person - en så kallad bulvan - skulle köpa lägenheten. Mäklaren skulle efter köpet hyra fastigheten för att efter en tid köpa den.

Förslaget spelades in av säljaren som lämnade över ljudfilen till Fastighetsmäklarinspektionen.

Enligt anmälan ska mäklaren vid en visning dessutom talat illa om fastigheten vid en visning.

Mäklaren själv nekar till anklagelserna.

Men Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd konstaterar att mäklaren på ett "mycket allvarligt sätt" brustit i sin omsorgsplikt.

"Han har även samtalat med säljaren om hur han skulle kunna kringgå reglerna om självinträde enligt fastighetsmäklarlagen, nämligen genom att låta en bulvan köpa fastigheten. Detta anser inspektionen är helt och hållet oförenligt med den omsorgsplikt som är kärnan i hela mäklarrollen" skriver disciplinnämnden i sitt beslut.

Därför utdelas en varning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista