Hand som tar smycken ur en byrålåda.
Flera myndigheter och organisationer ska samarbeta för att förebygga brott. Foto: Anders Wiklund/TT
Skåne

Tar gemensamt krafttag mot brottsligheten

I Skåne Skåne tas nu krafttag för bekämpa brottsligheten i länet. Flera myndigheter och organisationer har tecknat en gemensam programförklaring för hur det brottsförebyggande arbetet kan utvecklas.

– 2017 var ett år med många våldsbrott i vårt län, och Sverige utsattes för ett terrorbrott. Detta skapade en oro och otrygghet som påverkar oss alla, även om det är viktigt att komma ihåg att brottsrisken för mig som privatperson fortfarande är relativt liten. Vi måste stå upp mot brottsligheten och med gemensamma insatser förstärka det brottsförebyggande arbetet och öka människors trygghet, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne, i ett pressmeddelande.

Det är Länsstyrelsen Skåne, Polisen, Region Skåne, Kommunförbundet Skåne, Kriminalvården, Sydsvenska handelskammaren och Tullverket som undertecknat den gemensamma programförklaringen.

Det första steget blir att ta fram en gemensam handlingsplan för hur det brottsförebyggande arbetet kan utvecklas. Målet är att den ska vara klar i maj.

– Nu gör vi en gemensam kraftsamling från det offentliga samhället för att bekämpa brott. Ambitionen är att kraftigt minska brottsligheten och öka tryggheten i Skåne, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

Samverkan finns redan i dag, till exempel tecknar polisen och kommunerna överenskommelser om samverkan för ökad trygghet.

– Men brottsligheten förändras ständigt, vilket kräver att vi också utvecklar vårt förebyggande arbete. Vi kommer tillsammans att arbeta för att bland annat minska motivationen att begå brott, öka upptäcktsrisken och att begränsa tillgängligheten till lämpliga brottsobjekt, säger regionpolischef Carina Persson.

Programförklaringen ska enligt de inblandade ses som ett första steg i utvecklingen av ett lånsiktligt och strukturerat brottsförebyggande arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista