På återvinningscentralen i Måsalycke finns ett litet berg av gamla julgranar.
1 av 2
På återvinningscentralen i Måsalycke finns ett litet berg av gamla julgranar. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Granar som lämnas till återvinningen ska inte ha glittret kvar. Rustan Nilsson, miljöpedagog på Sysav.
2 av 2
Granar som lämnas till återvinningen ska inte ha glittret kvar. Rustan Nilsson, miljöpedagog på Sysav. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Nu är det dags att återvinna julen

Rustan Nilsson, miljöpedagog: Ta dig tid att sortera soporna
5:20 min

Det är inte alldeles lätt att veta var man ska slänga sin julgran och hur man släpar den dit – eller vad man ska göra med allt annat julskräp för den delen. Vi har pratat med en expert på att slänga ut julen.

– Det blir mycket förpackningssopor kring jul men även mat. Mängden avfall ökar lite kring jul men tyvärr ökar den totala avfallsmängden i samhället också, säger Rustan Nilsson, miljöpedagog på Sysav.

Han uppmuntrar alla som sparar sitt omslagspapper från öppnade presenter att fortsätta med det, men det är inte alla julsopor som går att behålla. Julgranen måste ju ut förr eller senare. 

Rustan Nilsson ger rådet att kolla upp om det går att få den hämtad i hemkommunen, ifall det är långt till återvinningscentralen och man inte har möjlighet att köra. Går inte det? Såga den i bitar och lägg bland förbränningssoporna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".