En polis kontrollerar en bil
Polisen delas in på annat sätt i region Syd från och med i höst. Foto: Chris Maluszynski/TT
Skåne

Polisområden delas in på nytt

0:32 min

Polisens områden i region Syd delas in på annat sätt. Förändringen börjar gälla i höst.

Rikspolischefen har nu fattat beslut om en justerad geografisk indelning av region Syd. Organisationsförändringen väntas genomföras i september 2018, skriver polisen på sin hemsida.

Justeringen av polisområdena i region Syd är en del i arbetet med att bygga en långsiktig och uthållig verksamhet i hela regionen.

– Genom denna justering ser vi att vi kan stärka förutsättningarna för en bättre samverkan med våra samverkanspartners. Vi ser också att vi samtidigt kan bedriva en mer effektiv utredningsverksamhet och förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare, säger Carina Persson, regionpolischef.

Organisationsförändringen kommer inte att påverka medborgarna, enligt polisen.

Polisområdeschefen för området som kommer att kallas polisområde Blekinge och nordöstra Skåne, Tomas Rosenberg, är positiv till förändringen.

– Tidigare kunde vi köra ända upp från Eslöv till Kristianstad med frihetsberövade. De långa sträckorna slipper vi nu. Rent verksamhetsmässigt så gynnar den här förändringen medborgarna och medarbetarna i stort i vårt polisområde, säger polisområdeschef  Tomas Rosenberg.

Region Syd kommer efter justerad områdesindelning att bestå av följande fem polisområden:

  1. PO Blekinge nordöstra Skåne
  2. PO Kalmar Kronoberg
  3. PO Malmö
  4. PO nordvästra Skåne
  5. PO södra Skåne

I den nya uppdelningen blir Nordöstra Skåne och Blekinge ett polisområde i stället för att Nordöstra Skåne är ett eget område som i dag.

Polisområde Mellersta Skåne försvinner som polisområde. Södra Skåne och Malmö fortsätter vara ett eget område. Så totalt ska det finnas fem där även nordvästra är ett och Kalmar/Kronoberg ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista