Trött kvinna gäspar.
Många känner sig trötta på eftermiddagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Tuppluren kan rädda din dag

3:06 min

En kort stunds sömn på eftermiddagen kan hjälpa mot tröttheten, enligt sömnforskare.

Dagarna är fortfarande korta och många känner sig trötta av mörkret. Under eftermiddagen får människan dessutom en dipp i sin vakenhet, enligt sömnforskare. Att ta en kort sovpaus under dagen kan då vara nyttosamt.

– Vi vet att vi är lite tröttare på eftermiddagarna. Det är ingen tillfällighet att vi har vårt eftermiddagskaffe. Den tröttheten kan man också motverka genom att ta en tupplur, säger Lena Mallon, sömnforskare på Uppsala universitet.

Orsaken till varför vi blir trötta under eftermiddagen är inte fastställd. En teori är att det är ett arv från den dygnsrytm vi hade för tusentals år sedan, enligt Lena Mallon.

När vi utvandrade från savannen var det mycket hett mitt på dagen. Därför var det viktigt att slå sig ner i skuggan och vila ett tag.

– I många sydligare länder har vi också den här siestan, att man helt enkelt går och lägger sig när det är som varmast. Vi kanske har kvar den genetiska koden för att bli tröttare på eftermiddagen, säger hon.

Sömn påverkar kroppen positivt, även om det bara är en kortare stunds sovtid. Blodtrycket och pulsen går ner och våra muskler får chans att slappna av. Det ger kroppen möjlighet att fysiskt återhämta sig. Faktum är att tuppluren fungerar bättre än en kopp kaffe.

– Så när vi har sovit en stund känner vi oss i allmänhet piggare. Vi har blivit av med vårt höga blodtryck kanske och våra muskler har fått vila, säger Lena Mallon, sömnforskare på Uppsala universitet.

Men se till att inte somna för länge, varnar Lena Mallon. Tuppluren bör vara mellan 10-20 minuter.

Blir sovstunden upp mot en timme eller mer, så riskerar man att drabbas av sömntrötthet. Det innebär att man inte blir piggare efter tuppluren och nattsömnen kan försämras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista