Karin Selander och Coach Moe
Foto: Marita Johansen/Sveriges Radio
Kristianstad

Eldsjälar och flyktingar har räddat KFUM Basket

4:17 min

Eldsjälen Karin Selander och baskettränaren Coach Moe som flydde Syrien 2014 har mötts i KFUM Basket. Där integrationen räddade basketklubben.

Karin Selander är en eldsjäl i KFUM Basket. Hon har jobbat ideellt i många år och varit viktig både på och utanför planen.

Mouhamed Alkhateeb, eller "Coach Moe" som han också kallas är en av flera syriska flyktingar som förstärkt KFUM Basket de senaste åren. När Moe anlände hade KFUM Basket stora problem.

- Moe kom in i en situation när vi höll på att tappa alla tränare vi hade och jag undrade om vi skulle kunna fortsätta med klubbens verksamhet, berättar Karin Selander.

Man har något grundläggande gemensamt, basketen, och då är det lättare att prata med varandra och mötas.

Tillsammans med flera andra syriska basketspelare som blev nya medlemmar fick KFUM Basket ett nödvändigt tillskott för föreningens överlevnad. Och basketen blev samtidig ett sätt för de syriska flyktingarna att hitta en plats i det svenska samhället.

- Det är viktigt att känna att man är en del av en grupp, konstaterar Coach Moe. Och de andra i föreningen kan hjälpa oss, både i idrotten och i det sociala livet.

Karin Selander tycker idrotten är ett utmärkt integrationsverktyg.

- Vi som redan har kontaktnät kan hjälpa de nya med tips och massa saker som behöver fixas när man kommer till ett helt nytt land.

Mötet över basketbollen är viktigt, och gör det enklare.

- Man har något grundläggande gemensamt, basketen, och då är det lättare att prata med varandra och mötas, säger Karin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista