Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamn, Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd och Anders Åkesson (MP), regionråd.
Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamn, Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd och Anders Åkesson (MP), regionråd. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Förslag att sjukhuset ska drivas i regional regi

0:23 min

Simrishamns sjukhus bör återgå i Region Skånes regi, när avtalet med Praktikertjänst går ut våren 2020. Det föreslår regionens rödgröna minoritetsstyre idag.

Sedan år 2000 drivs Simrishamns sjukhus, som enda sjukhus i Skåne, på entreprenad, de senaste åren av Praktikertjänst. Det är ett så kallat närsjukhus, med ett 30-tal vårdplatser, och Praktikertjänst bedriver dels viss specialistvård i öppenvård, dels slutenvård med geriatrisk inriktning.

Den stora vinsten för oss är att vi kan få en långsiktighet.

Anna-Lena Hogerud (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, säger att de inte alls är missnöjda med Praktikertjänsts arbete, men menar att det finns flera fördelar med att regionen själv driver sjukhuset.

- Vi ser att den stora vinsten för oss är att vi kan få en långsiktighet, både när det gäller att vi vet att det är vi som kommer att driva sjukhuset i framtiden, och också när det gäller kompetensförsörjning, när det gäller andra frågor och att vi då inte heller får en ryckighet när varje avtal går ut, säger hon.

Jag är livrädd att Socialdemokraterna har en dold agenda i detta, att de talar i utvecklingstermer, men det handlar om avveckling.

De rödgröna föreslår att driften av Simrishamns sjukhus ska gå över till Region Skånes regi när avtalet med Praktikertjänst löper ut våren 2020. Enligt dem är målet bland annat att värna de mindre sjukhusen och den lokala förankringen.

De föreslår också att hälso- och sjukvårdsdirektören ska få i uppdrag att tillsammans med Simrishamns kommun och sjukvårdsområde Kryh, ta fram en plan för hur vården vid sjukhuset ska utvecklas. Planen ska vara klar senast i juni i år.

- Vi ser att det finns goda förutsättningar här och vi ser att vi kan arbeta med ett koncept som rör nära vården och tillsammans se vad har vi för behov i Simrishamn och i närområdet, säger Anna-Lena Hogerud (S), som bland annat pekar på konceptet Hälsostaden i Ängelholm som en välfungerande exempel.

Praktikertjänst vill däremot fortsätta driva sjukhuset, och för dem kom dagens förslag som en överraskning, enligt presschefen Erik Magni.

- Vi tycker att det är väldigt tråkigt, och vi hade inte fått någon information på förhand om att det här skulle presenteras och att det fanns en sådan avsikt, säger han.

Ni vill fortsätta driva sjukhuset?

- Ja det vill vi absolut göra, vi har väldigt nöjda medarbetare och väldigt nöjda patienter, säger Erik Magni.

Både Moderaterna och Liberalerna i Region Skåne har under dagen meddelat att de vill att sjukhuset i Simrishamn ska fortsätta drivas på entreprenad och att de vill ha en ny upphandling.

Regionrådet Carl Johan Sonesson (M) skriver i ett pressmeddelande att entreprenadlösningen i Simrishamn har varit ett bra sätt att garantera att Österlen har kvalificerad sjukvård, och menar att det rödgröna förslaget är ett hot mot sjukhusets överlevnad.

Det anser även Gilbert Tribo, Liberalernas gruppledare i Region Skåne, som tror att Socialdemokraterna kan ha en dold agenda med förslaget.

- Det har ju varit många nedläggningshot under socialdemokraternas styre tidigare, där Simrishamns sjukhus ju faktiskt var på väg att läggas ner, när Simrishamnsborna själva lyckades rädda det genom sina visselblåsarkonserter. Det kanske är dags att Simrishamnsborna tar fram sina visslor igen och ger sig ut och blåser, säger han.

- För jag är livrädd att Socialdemokraterna har en dold agenda i detta, att de talar i utvecklingstermer, men det handlar om avveckling, säger Gilbert Tribo (L).

Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet förnekar att det skulle finnas några planer på att minska ner, eller lägga ner, sjukhuset i Simrishamn.

- Nej tvärtom. Det är ju därför vi presenterar det här idag, att säkerställa hur viktigt Simrishamns lasarett för den här delen av Skåne och Simrishamns kommun. Det handlar om att trygga verksamheten här nere, så att det inte finns några sådana farhågor, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).

De rödgrönas förslag om att regionen ska ta tillbaka driften av sjukhuset när avtalet med Praktikertjänst går ut 2020 ska nu upp i hälso- och sjukvårdsnämnden, den 31 januari. Om det skulle få ja där, går det vidare till regionstyrelsen, och i slutändan är det regionfullmäktige som fattar beslut i frågan.

De rödgröna styr ju Region Skåne i minoritet, och behöver få med sig fler partier. Och Sverigedemokraterna verkar kunna tänka sig att rösta för förslaget, enligt deras regionråd Patrik Jönsson.

- Nu har vi inte sett förslaget i sin helhet, men vi är försiktigt positiva, säger Patrik Jönsson (SD).

- Vi menar ju på att det hade gynnat Österlenborna om vi hade kunna ha samma koncept som i Ängelholm, där vi har Hälsostadskonceptet, med färre inläggningar, vård närmare patienterna och man förbättrar vård i hemmet om man är äldre multisjuk, säger han.

Kommunalrådet i Simrishamn, Karl-Erik Olsson (S), är positiv till dagens rödgröna förslag.

- Jag tycker att det är bra att man från regionens sida vill titta på hur man kan utveckla en sjukvård i Skåne eller i Simrishamn med omnejd, tillsammans med kommunen. Det innebär att vi kan vara med och säga vår åsikt och vår syn på hur det blir bra för våra kommuninvånare och de som är i sydöstra Skåne, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista