Dovhjortar är ett av de djuren som ofta blir påkörda. Foto: Valdermar Andersson/Sveriges Radio Örebro.
LRF vänder sig mot regeringens beslut att Skåne ska undantas möjligheterna för utökad skyddsjakt av dov- och kronhjort. Foto: Sveriges radio
Skåne

LRF kritiska till regeringens beslut om skyddsjakt

LRF Skåne, Skåne Blekinge Jordägareförbund och Skånes Arrendatorförening kritiserar nu regeringens beslut om att undanta Skåne från utökad skyddsjakt på dov- och kronhjort.

Organisationerna anser motiveringen med att Skåne har en väl fungerande förvaltning är verklighetsfrånvänt.

I brevet till jordbruksministern påpekas att Skåne jämte Sörmland är det landskap i landet som är värst utsatt för betesskador av dov- och kronhjort.

"Om Skåne län inte får tillgång till den nu beslutade skyddsjaktsmöjligheten, innebär det att regeringen gör bedömningen att det är viktigare att kunna se mycket hjort i det skånska landskapet än att värna dess förmåga att medverka till att producera svenska livsmedel och förnybar råvara som kan ersätta produkter baserade på fossila råvaror" skriver organisationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista