Philip Henningsson gör mästerskapsdebut i Kroatien.
Philip Henningsson gör mästerskapsdebut i Kroatien. Foto: Mikael Fritzon/TT
Handboll, EM

Skadorna banade väg till EM för IFK-försvararen

Philip Henningsson: Jag är en bra försvarsspelare
4:54 min

Det var aldrig meningen att Philip Henningsson skulle bli en bärande pjäs i IFK Kristianstad. Men så blev det, och nu är försvarsspecialisten med landslaget i Kroatien och spelar EM.

Philip Henningsson fick sitt genombrott under förra säsongen, då han kom som ny till Kristianstad från IFK Ystad i Allsvenskan. Under säsongsinledningen fick Kristianstad skador på flera spelare på Henningssons position och han fick därför mycket mer speltid än vad han själv eller lagledningen tänkt sig.

Han tog chansen och gjorde flera stormatcher och blev snabbt en viktig kugge i IFK Kristianstads lag.

– Helt plötsligt så var det i princip bara jag som var kvar där, så jag fick mycket speltid och det gick bra, säger han till Radiosporten.

Ett och ett halvt år senare är Philip Henningsson en av 16 spelare i den Svenska EM-truppen.

– Det var väl inte något jag hade i tankarna att komma med i landslaget. Ett mål har det alltid varit, men att det skulle gå så snabbt trodde jag inte säger Henningsson.

Jag förväntar mig inte att få så mycket speltid som jag får i Kristianstad, men jag skall ta tillvara på chansen när jag får den.

I landslaget får nog Philip Henningsson räkna med att det främst är hans defensiva egenskaper som efterfrågas. Förmodligen kommer han mest att få spela tvåa till vänster i det svenska försvaret när våra ordinarie spelare i den positionen behöver vila.

– Jag är en ganska bra försvarsspelare, däremot har jag ingen spetsegenskap i anfallsspelet, säger Henningsson på frågan om vad som är hans främsta egenskaper som spelare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".