Genrebild från visning.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Skåne

Rekordmånga mäklare anmäls till inspektionsmyndighet

Lockpriser och budgivningar leder till anmälningar
3:47 min

Antalet mäklare som blir anmälda till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) slog nytt rekord förra året. 69 anmälningar har gjorts i Skåne, och det är mer än en fördubbling jämfört med 2014.

Lockpriser, budgivningar och god fastighetsmäklarsed är de vanligaste orsakerna till att privatpersoner anmäler mäklare till FMI. Men även mäklarnas rådgivnings- och upplysningsskyldighet, beskrivning av bostaden och opartiskhet gör att människor anmäler mäklare.

Vid bostadsaffären kan det vara bra att tänka på detta:

  • Först och främst: Man behöver inte vara jätteorolig för att få problem. De senaste 12 månaderna har det sålts närmare 14 000 bostäder i Skåne, och bara en bråkdel av dessa, 60 stycken, har lett till en anmälan.
  • FMI tipsar om att kontrollera att mäklaren är registrerad. Detta gör du hos Fastighetsmäklarinspektionen där du också kan se om mäklaren har fått någon eventuell varning.

I klippet ovan kan du höra vår reporter Evelina Olsson förklara mer om vad ökningen beror på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".