Ängelholm

Åtal dröjer mot mordmisstänkte 15-åringen

1:43 min

Omhäktning väntas av den 15-åring som misstänks för mordet på Friskis och Svettis i Ängelholm i höstas.

På torsdag 18 januari går åtalsfristen ut för den 15-åring som suttit häktad för mordet på en 17-åring på gymmet Friskis och Svettis i Ängelholm i höstas. Men enligt åklagaren kommer det att bli en omhäktning.

Det var lördagen den 9 september som en 17-åring hittades svårt knivskuren i ett omklädningsrum i Friskis och Svettis lokaler i Ängelholm och 15-åringen greps kort efteråt som misstänkt för gärningen.

17-åringen avled två dagar senare av sina skador och 15-åringen häktades misstänkt för mord. I fem månader har nu 15-åringen varit häktad, men enligt åklagaren Magnus Larsson kommer han inte väcka åtal vid förhandlingarna på torsdagen.

- Nej, det kommer jag inte göra, det blir en omhäktningsförhandling. Det beror på att utredningen inte är klar ännu.

Enligt åklagaren Magnus Larsson är det den tekniska delen av bevisningen som gjort att utredningen har dragit ut på tiden.

- Det är omfattande tekniska undersökningar av olika former av spår. I vissa fall har det varit så att ett svar på en teknisk undersökning lett att man fått skicka annat material för vidare undersökning. Det tar tyvärr tid i den här typen av utredningar.

Hur ovanligt eller vanligt är det att en 15-åring sitter häktad i så här många månader?

- En så ung person som i lagens mening är att betrakta som ett barn, ska egentligen inte sitta häktad. Men när det gäller så här allvarliga misstankar finns det inga andra alternativ egentligen. Och är man misstänkt för mord och ung så är det ganska legio att man sitter häktad en period, säger åklagare Magnus Larsson.

I månadsskiftet räknar han med att utredningen ska vara tillräcklig för att väcka åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista