Jacqueline Morey, student vid Lunds universitet.
Jacqueline Morey, student vid Lunds universitet, har sammanställt enkäten. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Simrishamnsbor vill se mer liv året runt

3:05 min

Simrishamnsborna gillar naturen, lugnet och småstadskänslan - men vill se förbättring av politiken och året runt-livet, visar en ny undersökning.

Det är tredje gången som kommunen låtit göra en enkät om vad som får folk att flytta till eller från Simrishamn. De tidigare gjordes 2011 och 2013.

Den här gången ville kommunen också veta vad de som stadigvarande bor i kommunen tycker om sin kommun. Extra fokus lades därför på dem i årets undersökning och resultatet presenterades under onsdagens kommunstyrelsesammanträde.

Det var inte transparent nog och det var gammaldags politik.

Det som uppskattas mest med Simrishamn är naturen och småstadskänslan, enligt Jacqueline Morey, student från Lunds universitet, som gjort undersökningen.

- Mycket är det geografiska - naturen, havet och miljön, småstadskänslan - att det är lugnt och relativt tryggt, säger hon.

De vanligaste skälen till att flytta till eller från Simrishamn ligger i linje med tidigare undersökningar, enligt Jacqueline Morey. Att man flyttar från kommunen beror ofta på att man själv, eller någon i familjen, fått jobb på annan ort. Många som väljer att flytta till Simrishamn är äldre, som går från att vara sommarboende till heltidsboende i kommunen, berättar hon.

I den stora gruppen i undersökningen, de som sedan länge bor i Simrishamn, är det ungefär samma saker man värderar högt i kommunen.

- Det var väldigt mycket svar med att är en härlig miljö, mycket kultur, lugnt, och att det är småstadsenligt och många har sagt att de känner många och känner sig hemma i Simrishamns kommun, och därför blir man kvar, säger Jacqueline Morey.

Undersökningen frågade också efter vad man tycker är mindre bra i Simrishamns kommun - och här fanns det en hel del förbättringsförslag bland svaren. Bland annat kring politiken.

- Det var inte transparent nog och det var gammaldags politik, säger Jacqueline Morey.

Opålitlig kollektivtrafik, cykelvägar, belysning och gatuunderhåll kom också upp som områden där flera var mindre nöjda. Till exempel efterlystes fler cykelvägar, speciellt inför sommaren när det är mycket turister som är runt Simrishamns kommun, berättar Jacqueline Morey.

- Det var många som påpekade just cykelvägar, gatulampor och hålen, säger hon.

Flera av de som svarade ville också bevara och värna om naturen, miljön och det som ger småstadskänslan, och att det skulle satsas mer på året runt-livet i Simrishamn - inte minst för att yngre generationer ska vilja bosätta sig i kommunen.

- Många drog slutsatsen att satsar man på året runt-livet så har man kanske till och med satsat på de yngre generationerna i det, säger Jacqueline Morey, som gjort undersökningen som ett led i sin kandidatexamen i statistik.

Undersökningen omfattar totalt 873 svar, vilket motsvarar en svarsprocent på 21,8%, något som enligt Jacqueline Morey är tillräckligt för att undersökningen ska anses vara representativ.

Enligt Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamn, ska politikerna nu diskutera vidare kring vilka slutsatser som kan dras från enkäten, och hur den kan användas i planeringen framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista