Lådor med mat, två händer och en tallrik med upplagd mat.
1 av 2
Uppvärmd mat som en del av Hässleholms hemtjänstburkare får prova från mars. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Två män och en kvinna äter mat.
2 av 2
Johan Finnberg, Ingvar Johansson och Ingela Lindau provsmakar samma uppvärmda mat som ska testas i Hässleholm i fyra månader. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Hässleholm

Testar extern matleverantör i hemtjänsten

Ingvar Johansson: Helst hade jag sett att maten kom varm direkt
2:58 min

Från och med mars testar brukarna i tre av Hässleholms hemtjänstområden att få hem kall mat som värms hemma i stället för varm mat till dörren.

Det är ett fyra månader långt testprojekt som sedan ska utvärderas.

Vinsten är att man kan välja på 21 olika rätter och beställa hur många eller få man vill. Och att man kan äta den när man vill. Det internationella företaget Fazer levererar till kommunen och Samhall kör ut portionerna till hushållen en gång i veckan. Maten ska hållas kyld och värms sedan upp av brukaren eller av hemtjänstpersonal på plats i hemmet.

Idag levererar hemtjänsten varm mat till dörren. Men bara en rätt och den kommer på en bestämd tid.

Sparar projektet pengar åt kommunen?

– Det har vi inte tittat på, säger projektledaren Conny Pettersson. Men det frigör kapacitet och ger mer flexibilitet i våra kök till övrig matlagning.

Ingvar Johansson sitter kommunens pensionärsråd och är en av de ur rådet som är med när projektet presenterades på torsdagen. Förutom information så blev det provsmakning av ett antal rätter.

– Det var rätt så gott, tycker Ingvar Johansson efter att ha smakat kycklingen. Själv tror han dock att han skulle föredra varm mat till dörren även om han inte fick välja rätt, om han själv hemtjänstbrukare och i behov av matleveranser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".