Blond kvinna.
1 av 2
Åsa Fahlén är ordförande för Lärarnas Riksförbund. Foto: Anders Wiklund/TT
Ulrika Tollgren (S) är ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Kristianstad.
2 av 2
Ulrika Tollgren (S) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Kristianstad

Lärarnas fackboss rasar mot att franska försvinner

Fackbasen: Kristianstad är en stor kommun och borde kunna lösa frågan
0:39 min

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén kritiserar att franska försvinner som språkval i Kristianstads grundskolor i höst.

Det finns en oro på Lärarnas Riksförbund för att svenska elever halkar efter i språkkunskaper. Många av EU:s medlemsländer har tvärtemot Sverige redan infört två obligatoriska främmande språk i grundskolan, och i många länder börjar man dessa studier från allt tidigare ålder.

Är ett av EU:s officiella språk.

Men utvecklingen i Sverige tycks nu alltså gå åt rakt motsatt håll. Lärarnas Riksförbund varnar för att andelen elever som läser andra främmande språk än engelska minskar i allt snabbare takt.

För få elever väljer det.

Samtidigt finns det få som vill utbilda sig till lärare i moderna språk. Förbundet använder också Kristianstad som varnande exempel, där franska som språkval i kommunens grundskolor försvinner i höst.

– Franska är ett av EU:s officiella språk, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, och som alltså oroas över att svenska elever läser för få språk.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Kristianstad, Ulrika Tollgren (S), svarar.

– Enda anledningen till att man valde franska att ta bort är att det är så få elever som väljer det idag tyvärr, säger hon.

Mer om Språken i skolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".