Två polisbilar, den ena med trasig motorhuv.
I december sprängdes en polisbil utanför stationen på Sallerupsvägen. Foto: Johan Nilsson/TT
Helsingborg/Malmö

Polisen ser över säkerheten efter sprängdåd

"Polisstationen är inte optimal för oss"
2:39 min

Polisen i Skåne jobbar nu med att öka säkerheten kring polishus och för sin personal.  Det efter den senaste tidens sprängdåd mot polishus och polisbilar i Malmö och Helsingborg.

Efter sprängningen vid polishuset i Helsingborg i oktober pågår nu en renovering av entrén med säkerhet i fokus.

– Det handlar om kameraövervakning, belysning och inhägnad personalparkering, men vad som blir verklighet beror bland annat på ekonomin, säger Tobias Ekdahl, kanslichef vid polisen i nordvästra Skåne.

Även i Malmö tas olika säkerhetsåtgärder. Rättscentrum har ronderande väktare och i Rosengård kan det bli aktuellt med inkastningsskydd, berättar Stefan Sinteus.

– Vi måste också tänka på vårt eget uppträdande och hur vi sköter vår säkerhet själva, säger Stefan Sinteus, polismästare i Malmö.

I Malmö vill polisen dessutom exempelsvis flytta från polishuset på Sallerupsvägen på grund av för låg säkerhet i lokalerna. Även där är bakgrunden en del av ett omfattande säkerhetsarbete efter den senaste tidens sprängdåd mot polishus och polisbilar.

Polisen i regionen har nu ansökt om att få en prioritering kring en ny polisstation, men det är ännu inte klart om det handlar om befintliga lokaler eller en nybyggnation. Något som i så fall skulle ta flera år att bygga, berättar Stefan Sinteus, polismästare i Malmö.

Han tycker att det handlar om att hitta en balans mellan trygghet och tillgänglighet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".