Tävlingsbassäng.
Tävlingsbassängen på Tivolibadet. Foto: Sveriges Radio/Arkiv
Kristianstad

Politiker öppnar för bad på centralt läge

Peter Johansson (M): Tar bara mellan nio och tolv månader extra
0:34 min

Konflikterna om det nya badhuset i Kristianstad handlar om både läge och pris. Nu ska kommunen kontrollera om det finns möjlighet att ändå använda marken vid Bangårdsområdet i centrum.

Kristianstads politiker är oense om var det nya badhuset ska ligga, och valet står mellan Näsby och Bangårdsområdet. En nackdel med Bangårdsområdet är att det tar fem år för kommunen att få tillgång till området, eftersom Trafikverket tillämpar vissa rutiner när de ska avveckla mark. Det blir också dyrare.

För två år sedan kontaktade kommunen verket för att se om det gick att få tillgång till marken tidigare, och nu ska kommundirektören göra ett nytt sådant försök. Men för att det ska bli aktuellt att använda marken, måste kommunen få tillgång till den snabbt.

– Är det så att de svarar att det dröjer ytterligare tre år, då har vi svårt att vänta, säger Pierre Månsson (L), kommunstyrelsens ordförande.

Oppositionen med Peter Johansson (M) i spetsen vill se huset på just Bangårdsområdet, och tycker att det är värt att vänta de extra månaderna det skulle ta.

– Vi tycker att Näsby är för ocentralt. Vi menar att ett badhus måste vara centralt, säger han.

Men även om han vill att badet placeras på Bangårdsområdet, tror han att det krävs mer än att kommundirektören kontaktar Trafikverket, och menar att stadens politiker borde kontakta generaldirektören på verket om de verkligen vill att förslaget ska gå igenom.

Dyrare än väntat

Badhusets allt dyrare nota har också lett till konflikter i kommunstyrelsen i Kristianstad. 2015 beslutade kommunfullmäktige i Kristianstad att bygga ett nytt badhus. Då beräknades kostnaderna till 340 miljoner kronor. Men i höstas spräcktes budgeten och priserna sköt i höjden, vilket Kristianstadsbladet var först med att berätta om. 

När Kristianstads tjänstemän presenterade den senaste beräkningen för politikerna visade den på att bygget kommer att landa på mellan 454 och 477 miljoner kronor.

– En av anledningarna är att vi har ökat ambitionen. En annan att det är högkonjunktur i byggbranschen, att priserna sticker iväg. Och vi kan inte vänta till nästa lågkonjunktur, säger Pierre Månsson (L).

Med de höjda ambitionerna syftar han på en hoppbassäng, så att trampolinen inte är i samma bassäng som motionssimmet.

Enligt planerna ska bygget börja 2019, och badhuset ska stå klart i slutet av 2021 eller början av 2022. Enligt kommunens planer ska det innehålla bassänger för träning och lek, undervisning och rehabiliteringsträning. Det planeras även ett gym och en relaxavdelning med bastu i huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".