Två män med en fotboll.
Skåneidrottens Staffan Berlin och ungdomsledaren Edonis Krasniqi håller i nattfotboll på Gamlegården. Foto: Marita Johansen/Sveriges Radio
Kristianstad

Nattfotboll som alternativ för unga på Gamlegården

Ungdomsledare: Vi möter de unga med glädje och respekt så får man det tillbaks
2:29 min

Varje fredagskväll samlas ungdomar i Fröknegårdshallen för att spela fotboll. Det är Skåneidrotten som tillsammans med lokala aktörer arrangerar Nattfotboll som ett alternativ för ungdomarna att få en vettig sysselsättning.

19-årige Edonis Krasniqi är själv uppvuxen i bostadsområdet Gamlegården i Kristianstad. Nu är han ungdomsledare i Skåneidrottens satsning på Nattfotboll i Fröknegårdshallen. Och han är glad att de unga killarna han träffar där har fått något att göra.

-  Man såg ju dem ute på natten innan, som gäng som höll på med andra grejor som inte var så bra, berättar Edonis Krasniqi.

Nattfotbollen är en del av en storstadssatsning som Riksidrottsförbundet gör. Bostadsområdet Gamlegården har flera utmaningar och är ett av de bostadsområden i landet som polisen pekat ut, som har hög brottslighet och låg socioekonomisk status.

Staffan Berlin har jobbat på Fröknegårdsskolan tidigare och har ett brinnande engagemang för området. Han är nu anställd av Skåneidrotten för att jobba med Nattfotbollen och stärka föreningslivets roll på Gamlegården.

- Vi vet att föreningslivet är väldigt rotat i Sverige och en viktig grund för att bli inkluderad, säger Staffan Berlin.

Både Staffan och Edonis beskriver gärna Nattfotbollen som en succé. Mellan 60-80 ungdomar kommer för att spela fotboll under en vanlig fredagskväll och till Fröknegårdshallen kommer även en del som inte är fotbollsintresserad.

- En del andra kommer och hänger, och tittar på, konstaterar Edonis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".