Kivik

Söker lösningar för Hanöbukten

2:51 min

Inspiration från Kanada kanske kan hjälpa till att rädda Hanöbukten. Marinbiologen Jennie Larsson åker dit i vår för att se hur de jobbar.

På Kanadas östkust finns ett område där förhållandena är väldigt liknande dem som är i Hanöbukten, och där man i flera år har arbetat med olika åtgärder, berättar Jennie Larsson, som är marinbiolog vid World Maritime University i Malmö.

- Liknande industrier, liknande förhållande med natur och också hur vi är som människor och hur vi samverkar, och sedan 1989 har de jobbat med att rena både gamla utsläpp och pågående, säger hon.

Under en månad i vår kommer hon att vara i Kanada för att samla information och lösningsförslag, och även diskutera situationen i Hanöbukten.

- De kommer att sätta sig ner i en stor grupp och titta på Hanöbukten och ge sina konkreta förslag på åtgärder, så det här känns jättekul att koppla ihop Kanada och Sverige och jobba framåt tillsammans, säger hon.

Vi behöver börja investera i Hanöbukten för att göra åtgärder, annars kommer vi inte framåt.

Marinbiologen Jennie Larsson jobbar också med att bilda paraplyorganisationen Samverkan för Hanöbukten, där tanken är att samla olika krafter som vill förbättra miljön i Hanöbukten - från myndigheter och forskare och företag till ideella krafter. I lördags hade nätverket en träff i Kivik för att informera om läget.

Det var 2012 som det kom ett larm om tillståndet i Hanöbukten. Charlotte Carlsson, vattenstrateg på länsstyrelsen, var med och tog emot observationerna då.

- Det fanns mycket fiskskador, fisken försvann från kustområdet och liknande observationer. Tillsammans med Region Skåne skickade vi en skrivelse till regeringen, där vi ville uppmärksamma dem på den här problematiken och att vi inte hittat orsaken till problemet, säger hon.

Hur skulle du beskriva läget för Hanöbukten idag?

- När det gäller kunskapen är det betydligt större, det har gjorts många undersökningar i området de senaste åren, och vi väntar också med spänning på ett regeringsuppdrag från Havs- och vattenmyndigheten som ska redovisas nu i februari, säger Charlotte Carlsson.

På helgens informationsmöte i Kivik var det flera som efterlyste åtgärder för att rena Hanöbukten. Marinbiologen Jennie Larsson berättar att under året kommer bland annat regionen att matcha in företag som kan ge förslag på lösningar. Men åtgärder kräver pengar, säger hon.

- Det krävs finansiärer. Vi behöver börja investera i Hanöbukten för att göra åtgärder, annars kommer vi inte framåt. Det finns aktörer men de behöver resurser, säger Jennie Larsson.