Afrodite
Afrodite vann 2002 med "Never let it go" - året då deltävlingarna infördes. Foto: ANDERS WIKLUND / TT/TT
Emmas Melloblogg

"Deltävlingarna - med facit i hand en briljant idé"

Christer Björkman: Vi försöker renodla artisterna och komma nära deras själ och hjärta
2:45 min

Melodifestivalens framtid hängde på en skör tråd i början av 2000-talet... Men konceptet med deltävlingarna förvandlade tävlingen till en folkfest!

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

I dag, onsdag, anländer Mello-cirkusen till Göteborg. Scandinavium är ett klassiskt stopp på turnén sedan deltävlingarna infördes 2002. Innan dess var det en final - oftast med tio bidrag. Och helt ärligt så var tävlingen på dekis stora delar av 1990-talet, intresset bland artister och publik gick utför efter Carolas Eurovisionvinst 1991 med "Fångad av en stormvind".

Christer Björkman berättade nyligen i P4 Extra att det var tvunget att göras något drastiskt i början av 2000-talet - bland annat han fick uppdraget att göra om Melodifestivalen. Vem eller vilka som kläckte idén med att utöka konceptet och ha deltävlingar runt om i landet har jag inte superkoll på. En risktagning men med facit i hand en briljant idé!

Den folkliga tävlingen blev än mer folklig och tillgänglig då fler fick möjlighet att ta del av showen. Och tävlingen blev mer av ett evenemang utanför själva sändningen. Städerna, stora och mellanstora, lyste upp och var stolta över att få vara värdstad och insåg värdet i exponeringen av staden till exempel för turismen och näringslivet.

Fler artister fick chansen att visa upp sig. Talangtävlingarna som "Fame Factory", "Popstars" och senare "Idol" började leverera deltagare till och med vinnarna 2003 - Fame med "Give me your love". Skivbolagen som Mariann Grammofon med Bert Karlsson insåg i sin tur värdet i marknadsföringen och genomslaget och det blev helt enkelt status att vara med igen. Och med hjälp av internets genomslag så var succén total.

Nu har åren gått och biljetterna tar fortfarande slut på bara några minuter när de släpps. Jag har dock förespråkat i flera år att tävlingen hade tjänat på att ha två semifinaler och en final, precis som Eurovision. Anledningen: för att höja kvalitén igen. Men så länge biljetterna säljer och tittarsiffrorna är fortsatt höga kommer konceptet att leva vidare. Det är helt enkelt för mycket pengar i det för att låta bli. 

Till sist så leder Måns Zelmerlöw (Sveriges vinnare 2015 med "Heroes") den brittiska uttagningen till Eurovision Song Contest ikväll. "Eurovision You decide" sänds på BBC Two klockan 19.30.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".