Melodifestivalen 2018. Man i mössa.
Jonas Gardell är en av debutanterna i årets tävling. Foto: Jessica Gow/TT
Emmas Melloblogg

"Mina förväntningar är höga på Jonas Gardell"

Jonas Gardell: Jag tycker fantastiskt mycket om min låt
4:11 min

Jonas Gardell gör schlagerdebut på lördag. Någon vinst hoppas och tror han själv inte på. Men mina förväntningar är höga.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Ett namn som på något vis är starkt förknippat med Melodifestivalen är Jonas Gardell. Många tror att han har tävlat - men det har han inte. Däremot har han medverkat 2002 med schlagerskolan som lärde tittarna hur både Melodifestivalen och Eurovision "egentligen" fungerar. Och till 15-årsjubileumet 2016 gjorde den comeback. 2003, när programledarskapet skiftade, gjorde han finalen med maken Mark Levengood.

På lördag gör han debut som deltagare med låten "Det finns en väg", som handlar om att det finns en väg ut ur rädsla och skam. Men någon vinst hoppas han inte på, till skillnad från många andra artister. I SVT:s artistpresentation säger han att "hans låt verkligen inte ska vinna Melodifestivalen, men att det kommer att finnas människor som behöver vad den här låten har att berätta." Gardell är en personlig favorit - så jag har höga förväntningar och håller tummarna!

Förutom schlagerskolan så är det ju såklart filmen "Livet är en schlager" som är kopplingen mellan Gardell och Melodifestivalen. Filmen från 2000 (var det så länge sedan?!) samlade stora delar av den svenska skådespelareliten. Helena Bergström spelar fyrbarnsmamman Mona som är helt besatt av schlagermusik. Så pass att hon döpt sina döttrar till Kikki, Anna Book, Lena Ph och Carola. Jag har ju i och för sig döpt min dotter till Ace - med namninspiration från Ace Wilder...

Mona jobbar som personlig assistent åt David (Jonas Karlsson) - en duktig musiker. Mona skriver en text till en av låtarna och skickar i hemlighet in den till Melodifestivalen. Men hon berättar inte att David skrivit låten som ju blivit en svensk klassiker "Aldrig ska jag sluta älska dig". Vad som händer mer i filmen avslöjar jag inte - se den! Jag var i Stockholm i början av 2015 och såg musikaluppsättningen på Cirkus med bland annat Peter Jöback i rollen som Monas bror Candy. En oförglömlig kväll med både skratt och tårar.

För övrigt så kommer Jessica Andersson, Mello-vinnaren 2003, till Åhus Bech Live i sommar. Konserten är en del av Åhus Beachhandboll Festival, och kommer i år att avsluta evenemanget på turneringens tionde dag den 22 juli, meddelade arrangörerna i dag, torsdag. 

Kul fakta

Ace Wilder har deltagit i Melodifestivalen tre gånger.

2015 med "Busy doin' nothin'" som slutade tvåa efter Sanna Nielsens "Undo". Det skiljde bara två (!) poäng mellan bidragen i finalen.

2016 "Don't worry"

2017 "Wild Child".

I dag, den 8 februari, är det tre år sedan som Edenryds stolthet Sanna Nielsen gick vidare från deltävlingen i Linköping med nämnda "Undo".

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".