Bild på tv-spel

Majoritet av riksdagspartierna: Lootlådor kan klassas som lotteri

Efter P3 Nyheters granskning av packs i tv-spelet FIFA öppnar nu en majoritet av riksdagspartierna upp för att se över om lootlådor ska klassas som lotteri.

P3 Nyheter berättade i går om spelare som köper lootlådor i tv-spel för mer pengar än de velat. En del säger att de har blivit beroende.

Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi (S) sa igår att lootlådor kan komma att klassas som lotteri redan 2019:

Jag vill inte utesluta det. Det är uppenbart att det finns många människor som har fastnat i ett spelmissbruk och som också hamnar i den här typen av spelande och förlorar pengar på det.

Fler partier öppna

I en rundringning till samtliga riksdagspartier säger nu Vänsterpartiet, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet att de också är öppna för att se över lotterilagen så att lootlådor kan komma att klassas som lotteri.

– Jag är inte främmande för att man får en reglering även av den typen av spel, det har jag drivit på under en ganska lång tid, säger Agneta Börjesson talesperson för Miljöpartiets spelpolitik.

Vasiliki Tsouplaki från Vänsterpartiet säger att:

– Det är rent ekonomiska incitament från de som tillverkar spel, att på olika sätt trigga folk att spendera mer pengar, att köpa fler och fler funktioner och det är ju väldigt lockande om du spelar ett spel.

Centerpartiet ställer sig också positiva till att se över lotterilagen:

– Jag tycker att vi har ett stort problem med lagstiftningen som inte hänger med tekniken och e-sporten har väl varit ett typexempel, säger Richard Nordin från Centerpartiet.

Varför har inte ni lagstiftare hängt med i det här då?

– Jag upplever att det finns en okunskap kring hela e-sporten. Politiken är per definition trög och blir ännu trögare kring att det generellt sett är fler äldre människor än yngre i riksdagen, och då lever man i sin egen värld, säger Richard Nordin.

Sverigedemokraterna tycker att det är viktigt att se över åldersgränserna.

– Då det även är ungdomar och barn under 18 år som spelar teve- och datorspel är det viktigt att se över om det ska införas en 18-årsgräns för spel som erbjuder lootlådor, säger Mikael Eskilandersson, talesperson i konsumenträtt för Sverigedemokraterna.

"Handlar om konsumentskydd"

Moderaterna tycker att frågan är allvarlig, men menar att det i förlängningen handlar om konsumentskydd.

– Vi har drivit på för ökade insatser mot spelmissbruk. Vad gäller dataspel kan det i förlängningen bli en fråga om konsumentskydd, men i första hand är det upp till berörda branscher att ta ansvar för sitt agerande, säger Olof Lavesson (M) ordförande i kulturutskottet.

Kristdemokraterna svarar i ett sms att de tycker att det är positivt att regeringen öppnar upp för att åtgärda de problem som finns inom spelbranschen, men vill ännu inte ta ställning i frågan om lootlådor. De skriver: ”När regeringen kommit med sitt förslag skarpt kommer vi titta på det och ta ställning till det då."

"Det är inte ett lotteri"

Spelföretaget EA som ligger bakom bland annat FIFA har avböjt en intervju men understryker i ett mejl bland annat att spelet har flera olika spellägen och att det endast är ett av dem som erbjuder den här typen av köp och att man inte på något sätt måste köpa lootlådor för att nå framgång. De poängterar också att lootlådor går att köpa för poäng man tjänat ihop i spelet utan att lägga "riktiga" pengar på det.

Per Strömbäck som är talesperson för Dataspelsbranschen vänder sig mot att den här typen av innehåll skulle kunna vara ett lotteri i lagens mening.

– Definitionen av ett lotteri är att det finns ett slumpmoment men också att man kan ut vinster i pengar eller motsvarande, och det kan man inte göra här, säger han.

P3 Nyheter har sökt Liberalerna för en kommentar men de har ännu inte svarat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".