Soluppgång, en klocka som vrids om.
Rösterna för att sluta ställa om klockan blir allt fler. Foto: TT

Flesta partierna vill ha bort tidsomställning

"Det vore bra inte minst för de hårt kämpande småbarnsföräldrarna"
1:20 min

EU-parlamentet har gett EU-kommissionen klartecken att utreda om det ska vara sommartid året runt. Och även i Sverige verkar partierna i stort positiva till en sådan lösning. Det visar Ekots rundringning.

– Det vore bra om man kunde ta bort tidsomställningen, inte minst för de hårt kämpande småbarnsföräldrar för vilka barnets rutiner är allt. Och så ruckar man på de här rutinerna två gånger om året – det är väldigt dåligt, säger ekonomisk-politiskt talesperson Jakob Forssmed (KD).

Även Centerpartiet och Miljöpartiet ser fler nackdelar än fördelar med att ha tidsomställning två gånger om året.

Liberalerna och Sverigedemokraterna väntar på att EU-kommissionens utredningen ska bli klar innan man tar ställning i frågan, men EU-parlamentariker Kristina Winberg (SD) säger att hon personligen vill slopa tidsomställningen.

Infrastrukturminister och socialdemokrat Tomas Eneroth är ”försiktigt optimistisk” till att ta bort tidsomställningen.

Moderaten och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner har tidigare sagt till Ekot att det här egentligen är trams, men Moderaterna på hemmaplan är i likhet med Vänsterpartiet avvaktande i frågan.

– Ja, alltså från Moderaternas sida så tycker vi att det finns både för- och nackdelar med att ställa om klockan två gånger om året. Vi tycker att det är viktigt att om det ska ske någon förändring så ska det ske samordnat och synkroniserat inom EU eftersom vi har gemensamma bestämmelser om det i dag, säger trafikpolitisk talesperson Jessica Rosencrantz (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".