Vapen som lämnas in under amnesti märks med en lapp. Foto: Ted Andersson/Sveriges Radio
219 vapen har lämnats i i Polisområde Syd sedan amnestin startade för en vecka sedan. Foto: Ted Andersson/Sveriges Radio
Skåne

Flest vapen har hittills lämnats in i syd

Polisen i Syd har fått in 219 vapen under den första veckan av vapenamnestin. Totalt i Sverige har nästan 800 vapen lämnats in.

– Vi är nöjda med resultatet så här långt. Innan amnestin började var det många som tvivlade på att vi skulle nå den kriminella miljön och vapnen där, så det är särskilt positivt att vi fick in ett sådant vapen redan första dagen, säger Joakim Norenhag vid polisens rättsavdelning och projektledare för vapenamnestin i ett pressmeddelande.

Det ska enligt Joakim Norenhag ska det handlar om en person som kontaktade polisen och sa sig vilja lämna det kriminella livet och därför ville att polisen skulle hämta vapnet.
 
Utöver det vapnet har fyra helautomatiska vapen lämnats in. 

– Att vi får in automatvapen är positivt. De kan orsaka stor skada så vi är väldigt angelägna om att få bort dem från gatorna, säger Joakim Norenhag.   

Vapenamnestin pågår under tre månader och håller på april månad ut. Vid den förra amnestin för fem år sedan lämnades närmare 15 000 vapen in.

Amnestin omfattar vapen och ammunition men inte sprängmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".