Sverige

Här drabbar de samman om miljonuttagen från Ica

7:15 min

Ägarna plockar ut mångmiljonbelopp från Ica-butiker. "Det sticker i ögonen", säger Handels Stefan Carlén. "Exemplen är inte representativa.", säger Icas Ola Fernvall.

En granskning som Dagens Nyheter gjort, av Ica-butikernas aktieutdelningar, visar att ägarna plockar ut mångmiljonbelopp runtom i landet. Ica Maxi i Ängelholm är den Ica-butik i Sverige som betalat ut mest, där ägarna plockade ut 55 miljoner kronor i den senaste aktieutdelningen 2016.

P4 Kristianstad har sökt Mikael Persson, som äger och driver Ica Maxi i Ängelholm. Han är på semester och kommenterar via mail.

"Aktieutdelningen för 2016 är över tio årsvinster som har delats ut till koncerns moderbolag. Inte till mig privat. Vi har idag cirka 120 medarbetare och omsätter ca 320 miljoner kronor. Just nu pågår flera investeringar och renoveringar i butiken. Bland annat byter vi köldmedia.", svarar han.

Handelsanställdas förbund kritiserar att Icas butiker betalar mångmiljonbelopp i aktieutdelning.

 – De som är anställda och jobbar ihop mervärdet borde få bättre villkor, snarare än att det ska gå till aktieutdelningar, säger Stefan Carlén, som är chefsekonom på Handelsanställdas förbund.

Ica svarar att inte alla butiker har möjlighet att betala ut aktieutdelningar.

– Det är väldigt stor skillnad i hur det ser ut mellan butiker. Vi har både stora butiker och mindre butiker ute på landet och de har helt olika förutsättningar. De exempel ni lyfter upp nu är inte representativa. Vi har 150 butiker som går med minus, säger Ola Fernvall som är presschef på Ica.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista