Ensemblen i Godspell.
1 av 3
Ensemblen i Godspell. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Jonathan Tufvesson Larsson spelar Jesus.
2 av 3
Jonathan Tufvesson Larsson spelar Jesus. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Roine Söderlundh som regisserar och koreograferar.
3 av 3
Roine Söderlundh som regisserar och koreograferar. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Osby

Jesus som vilsen hotellgäst i musikalen "Godspell"

Jesus som vilsen hotellgäst i musikalen "Godspell"
1:29 min

I musikalen "Godspell" får publiken möta Jesus som vilsen hotellgäst. I alla fall i Malmö operas uppsättning som nu går på turné och ska uppträda på en rad mindre scener.

Premiär på "Godspell" blir på i Osby på lördag och turnerar därefter runt i Skåne och även på andra platser i Sverige.

Musikalen, där John-Michael Tebelak stod för manuset och Stephen Schwartz låtarna, kom 1971 och skrevs som ett försök att lära ut kärleksbudskapet på ett begripligt sätt till unga människor.
 
Handlingen har förlagts till en hotellkällare. Här finns lager och personalrum. När strömmen går dyker också Jesus upp i form av en vilsen hotellgäst. Han förkunnar kärleksbudskapet. Det blir till en blandning av lektioner och föreställning där alla på plats tillsammans gestaltar liknelserna i Matteus och Lukasevangelierna.

Det finns ingen riktigt kronologisk handling i Godspell, mer tablåartade scener som spelas upp och däri ligger också en del av svårigheterna när man ska bygga upp en karaktär. Jonathan Tufvesson Larsson spelar Jesus.

Stephen Schwartz musik i föreställningen är en blandning mellan soul och rock. Det var efter att ha besökt en påsknattmässa som John-Michael Tebelak bestämde sig för att skriva manuset till Godspell, i ett försök att göra kärleksbudskapet mer begripligt för unga människor.  Det skulle förmedlas lättsamt och med humor.

Musiken som Stephen Schwartz gjorde är en blandning mellan soul och rock.  Roine Söderlundh regisserar och koreograferar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".