En råtthona med sina ungar.
En råtthona med sina ungar. Foto: Michael Durham/TT
Ängelholm

Råttinvasion efter sju veckors väntan på sanering

Erika: Jag blev frustrerad och såg hur de bara blev fler
3:52 min

I sju veckor fick Erika vänta på att få hjälp med råttsanering när hon och hennes familj drabbades av råttor. Under de veckorna förökade de sig snabbt och problemen hann bli stora.

Erika som bor på en gård utanför Ängelholm menar att problemen inte hade behövt bli så stora om man satt in åtgärder i ett tidigt skede.

– Max en vecka ska man behöva vänta. I min värld måste det gå fortare att komma direkt istället för att dröja och sedan ha en invasion på hundratals råttor som det hinner att bli. Men Anticimex sa att de var hårt belastade. Först blev jag förbannad, därefter blev jag bara förtvivlad när jag såg hur de bara ökade i antal. Känslan att inte vilja köra hem när det är kväll är inte trevlig, säger hon.  

Hon berättar om frustrationen över att se problemet växa utan att kunna göra något. Det började med att hon såg spår av råttor i hönshuset. När hon insåg att de drabbats av råttor gjorde hon sig av med hönsen. Men det hjälpte inte. Tillslut hade hon råttor överallt, även inne i huset där de själva bor. 
 
De senaste åren ha saneringar mot råttor ökat markant. Samtidigt har antalet råttor som visar resistens mot råttgift ökat. Därför har reglerna för hur råttgifter får användas skärpts. Det är inte längre tillåtet att som privatperson lägga ut råttgift. Servicebolag som till exempel Anticimex i det här fallet måste göra återbesök inom två veckor när bekämpningsmedel används. Men återbesöken tar tid, vilket innebär att nya ärenden får dröja.

Men Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex menar att förändringen av reglerna var nödvändig. Han anser att synen på råttbekämpning måste ändras. Och säger att det viktigaste är att i första hand jobba förebyggande, att man sätter in mekaniska åtgärder i andra hand, och att ta till bekämpningsmedel som sista åtgärd. Han bekräftar att det ibland kan ta tid för dem att komma ut, men menar att det är ovanligt att det tar hela sju veckor innan de sätter in åtgärder.

– Det är tråkigt att det är väntetider på så akuta fall. Vi ska agera skyndsamt och ska inte förvärra någon skada. Men tyvärr så kan det ibland på grund av olika omständigheter dröja upp till fyra veckor, säger Håkan Kjellberg.

Vad har det inneburit för er att antalet råttsaneringar ökat?

– Vi får åka ut på fler inspektioner. I de fall vi lägger ut bekämpningsmedel så måste vi göra återbesök inom ett par veckor, något vi inte behövt göra innan eftersom det är lag på det nu, säger han. 
 
Erika har aldrig tidigare haft problem med råttor trots att hon haft höns i många år. Det här är ett problem hon sett hos fler i sin omgivning de senaste åren, bekanta som fått problem med råttor som aldrig haft det innan. Hon menar att de skärpta reglerna för hur och vem som får använda bekämpningsmedel mot råttor skapat ett annat problem. Nämligen att vissa åker utomlands och köper hem gift.

– De åker utomlands och köper. Det är ju förbjudet för oss vanliga utan licens att köpa här hemma. Att de plockar med sig gift skapar ju ett annat problem, att vi inte har något motgift till det om andra djur eller människor skulle få i sig det, säger hon.
 
Trots de ibland långa väntetiderna så menar Håkan Kjellberg att råttärenden är något de prioriterar.

– Det är ärenden som vi prioriterar, särskilt när råttorna är nära människor. Men vi behöver fler som är ute och bara åker på råttjobb, säger han. 
 
Erika anser att man inte helt ser till konsekvenserna av att det dröjer flera veckor innan man sätter in åtgärder.

– Kommer de inte i tid så ökar de sin population så himla fort. Varje gång gruppen blir för stor och delar sig så kommer problemet på ett nytt ställe. För varje nytt ställe som drabbas blir det värre för oss som lever i det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".