Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Cancersjuka från Skåne går om blekingar i operationskö

Publicerat onsdag 14 februari kl 08.50
"Det är inte rimligt att vänta så länge med cancer, de måste ha hjälp från Skåne"
(2:28 min)
Ingången till akutmottagningen i Karlskrona.
1 av 2
Ingången till akutmottagningen i Karlskrona. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Linus Axelsson verksamhetschef kirurgen
2 av 2
Linus Axelsson är verksamhetschef för kirurgen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Köerna i Skåne är nu så långa att cancerpatienter från Skåne får gå före blekingarna i operationskön på Blekingesjukhuset.

– Vi kommer att prioritera våra cancerpatienter men patienter som inte har cancer kanske får bli flyttade för att vi ska operera de från Skåne, säger Linus Axelsson som är chef för kirurgkliniken på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Patienter som inte har cancer kanske får bli flyttade

Lång väntetid
Skåne har 17 veckors kötid för patienter som ska opereras för cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Då har de redan väntat farligt länge, enligt Linus Axelsson. Väntar de ännu längre är det stor risk att cancern sprider sig patienten ska riskera dö.

För hälften av blekingepatienterna med tjocktarmscancer är väntetiden bara 5-6 veckor.

Dessutom är det bra att vi har ett gott samarbete med Skåne

– Vi måste försöka hjälpa till med den kapacitet vi har, och dessutom är det bra att vi har ett gott samarbete med Skåne. Vi ska hjälpa varandra i dåliga tider, säger Linus Axelsson.

Färre sjukhus med specialistvård
Förklaringen till Skånes långa kötid är att specialistvården i Sverige koncentreras till färre sjukhus. Då har Skåne fått göra mer högkvalificerad kirurgi som tidigare utförts på andra ställen, bland annat i Blekinge, och det har lett till att Skåne inte fått tag på tillräckligt med personal.

Vi måste helt enkelt se till medicinska prioriteringar

Men det blir alltså inte andra cancerpatienter i Blekinge som får stå tillbaka, utan patienter med lindrigare sjukdomar som kan vänta, som till exempel patienter som ska få sin stomi borttagen eller har en godartad tarmåkomma.

Mer resurser
Fast egentligen tycker inte Linus Axelsson att någon skulle behöva vänta. Men då måste det till mer resurser.

Tills dess måste vi se sjukvården i ett nationellt perspektiv, menar han.

– Vi kan inte låta några landstingspatienter vänta orimligt länge, vi måste helt enkelt se till medicinska prioriteringar för att vi ska kunna operera dessa cancerpatienter från Skåne, liv går före, säger Linus Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".