David Lindgren
David Lindgren, programledare för Melodifestivalen. Foto: Claudio Bresciani/TT
Emmas Melloblogg

”Manus och regi är a och o"

När programledaren måste skratta åt sina egna skämt för att försöka få publiken med sig. Då har manusarbetet havererat.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Tobbe Ek, journalist på Aftonbladet, har bevakat Melodifestivalen i typ 300 år. Hans schlagerblogg innehåller det mesta för någon som mig, som vill veta ALLT. Och trots att han bevakat deltävling efter deltävling runt om i landet så tycker han fortfarande att det är kul. 

Nu i veckan, efter att tittarsiffrorna från i lördags presenterades, lyckades han verkligen sätta huvudet på spiken med en förklaring till att tävlingen för första gången på sju år sågs av färre än tre miljoner tittare. Han lade skulden på innehållet i programmet:

”När innehållet är bra runt låtarna så kommer också tittarna att uppfatta låtarna som bra. När innehållet är uselt så kommer tittarna också känna att de tävlande bidragen är usla. Och då lämnar tittarna tävlingen.”

Jag instämmer helt! Melodifestivalen är SVT:s flaggskepp och då är det för mig helt oförståeligt hur man inte kan satsa mer på innehållet. Att 28 (numera) låtar tävlar vet vi - strax över 20 minuter varje deltävling (sju gånger tre minuter). Artisterna jobbar tillsammans med Björkman c/o för att få till en bra helhet i bidraget med scenshow, teknik, kläder, koreografi med mera. Men allt däremellan? 

Sändningen är 1,5 timme - då är bra manus och regi a och o. Visst, att programledaren/programledarna kan påverka till viss del men det ligger en hel redaktion bakom. Och vad har de pysslat med? David Lindgren säger det han ska och säger rätt för det mesta (förutom när han glömde Stiko Pers namn) men känns det inte som om han själv också tycker att manuset är dåligt? Han får skratta åt sig själv för att försöka få publiken att skratta med. Och inte ens det lyckas… Inget bra tecken.

Tacka vet jag Edward af Sillén som bland annat ligger bakom våra Eurovisionsuccéer. Roliga, aktuella, ironiska, kärleksfulla, genialiska skämt som ligger i tiden och som omfamnar Mello-andan (så långt ifrån Göteborgsskämt i Göteborg som hände i lördags) som lyfter sändningen. Och levererat av ett proffs till exempel som Petra Mede kan det inte gå fel. 

I dag anländer artisterna till Malmö - i morgon börjar repetitionerna i Malmö Arena!

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".