Bilden visar ett konferensrum fullt med folk. I fonden syns Leif Roth från Barsebäck Kraft AB framför en upplyst filmduk. På duken visas en bild över systemet i Sverige för att hantera kärnavfall.  Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Omkring 70 personer mötte upp till samrådet i Barsebäck. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Nu söks tillstånden för att riva Barsebäcksverket

"Vi kommer att kräva att man sanerar till 100 procent."
1:50 min

Tretton år efter att Barsebäcksverket i Skåne togs ur drift inleds nu den juridiska processen för att riva kärnkraftverket. År 2030 ska det vara borta.

Omkring 70 personer hade mött upp när Barsebäck Kraft AB igår höll samråd för allmänheten i Barsebäck, inför att företaget söker tillstånd för demontering och rivning av det nedlagda kärnkraftverket.

Det krävs tillstånd både från mark- och miljödomstolen och från Strålsäkerhetsmyndigheten. Åsa Carlson, vd för Barsebäck Kraft AB räknar med att tillståndsprocessen tar två år. Sedan beräknas själva rivningen ta tio år, till omkring år 2030. Allra sist försvinner byggnaderna på området. 

--Då kommer de ju att vara tömda på radioaktivt innehåll så att man river dem som en vanlig industri skulle rivas, säger Åsa Carlson. 

Kärnbränslet togs bort 2006 och lagras sedan dess i Oskarshamn. De radioaktiva delar som finns kvar beräknas bli 37 000 ton avfall. Av det räknar Barsebäcksverket med att omkring hälften kan friklassas.

Det radioaktiva avfall som återstår ska lagras på området tills det kan fraktas till Forsmark, där slutförvaret för kortlivat lågaktivt avfall först måste byggas ut. Åsa Carlson räknar med att mark- och miljödomstolen kan ta upp frågan om utbyggnaden i Forsmark i höst, ungefär samtidigt som Barsebäcksverket lämnar in sin rivningsansökan. 

--Det följer ju planen, att vi har det lagret i drift år 2028, säger Åsa Carlson. 

När byggnaderna rivs till slut blir det nästan 400 000 ton avfall. Det mesta är betong som ska krossas och fyllas i hålrum i marken på området. Barsebäcksverket tänker återställa området till industrimark. Det kan bli en kamp för Kävlinge kommun som har visioner om bostäder på området son ligger vackert vid Öresund.

--Vi kommer att vara väldigt tydliga så att man sanerar det till hundra procent, så att man kan använda det till vad man vill efter, säger Pia Almström (M), ordförande för kommunstyrelsen i Kävlinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".