Inför årets val så har flera partier sagt att de ska använda sig av målgruppsananpassad annonsering på Facebook för att nå ut till väljare.
Inför årets val så har flera partier sagt att de ska använda sig av målgruppsananpassad annonsering på Facebook för att nå ut till väljare. Foto: JESSICA GOW / TT
Skåne

"Det finns egentligen inget sätt att granska det här på"

Martin Schori, Aftonbladet: Vi vet inte i vilken omfattning det här görs på
5:13 min

Politisk annonsering riktad mot väljare på Facebook kommer att bli en viktig valstrategi inför årets val. Det tror Martin Schori, utrikesredaktör på Aftonbladet, som tidigare har rapporterat om hur Donald Trumps presidentvalskampanj har använt sig av metoden.

Fem partier i Skåne kommer inför årets valrörelse att använda sig av riktade målgruppsannonser på Facebook, även kallade "dark ads". Det visar en enkät som Sveriges Radio har skickat ut.

Det är en metod som går ut på att annonserna riktar sig till specifikt utvalda målgrupper och kan ställas in efter bland annat ålder, geografisk hemvist och intressen.

Annonserna syns därefter i Facebook-flödet för de personer som partierna vill nå fram till.

Hur stort tror du att det här med målgruppsriktade annonser kan bli inför årets val?

– Jag tror att det kommer att bli stort. Alla partier säger att de ska satsa väldigt hårt på sociala medier, och då menar de Facebook, för det är den största plattformen, säger Martin Schori.

Så partierna ser det här som en viktig del av sina valstrategier?

– Absolut. Idag är det väldigt svårt att nå väljare. Och med sociala medier så kan vi nå väljare från morgon till kväll och ända in i vallokalerna. Facebook har också skruvat åt sina algoritmer så man går mer mot att bli en annonsplattform.

– Det är väldigt svårt att nå ut mer budskap utan att betala för det. Och det enda sättet att göra det på är att köpa den här typen av annonser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".