Carl-Göran Svensson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Simrishamn.
1 av 2
Carl-Göran Svensson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Simrishamn. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Stengårdens reningsverk.
2 av 2
Stengårdens reningsverk. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Reningsverk blir dyrare än 20 miljoner

Carl-Göran Svensson (C): Frågan avgörs i kommunfullmäktige
2:21 min

Nu får politikerna i Simrishamn återigen ta ställning till det omstridda projektet Morgondagens kommunala vattenrening - eftersom det blir tio miljoner dyrare än den maxgräns som satts.

Projektet Morgondagens kommunala vattenrening har i flera år debatterats inom Simrishamnspolitiken. Efter många diskussioner satte kommunfullmäktige i mars förra våren en maxkostnad på 20 miljoner kronor för investeringen. Skulle kostnaden landa på mer, skulle frågan åter tas upp i fullmäktige innan projektet startar, blev beslutet då.

Sedan dess har arbete pågått med projektering, men när det blev dags för upphandling av entreprenörer till bygget, visade det sig att kostnaden väntas landa på 30 miljoner kronor. Vilket alltså för med sig att politikerna i Simrishamn nu åter får ta ställning till projektet.

Frågan kommer slutligen att avgöras i kommunfullmäktige den 26 februari, och efter det vet vi hur vi går vidare.

Det är en byggbransch i högkonjunktur, som gjort att projektet blir dyrare än tänkt, enligt Carl-Göran Svensson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

- När det är få som vill utföra det men många som vill ha jobb utförda så blir kostnaderna högre, det är tyvärr bara så. Sedan har projektet dragit ut några år, vilket också gjort att kostnaderna har ökat, säger han.

Projektet handlar om ett slags slutsteg som ska byggas på reningsverket vid Stengården, för att kunna rena vatten från läkemedelsrester och andra mikroföroreningar. IVL-projektet har det också kallats, eftersom kommunen bygger det som en del i ett forskningsprojekt, där bland annat kombinationer av olika reningssystem ska utvärderas och där flera andra aktörer också ingår, bland annat IVL, Lunds universitet, SLU och företag i branschen.

Men Carl-Göran Svensson poängterar att anläggningen inte bara är tänkt att fungera för forskningsprojektet - utan att den projekterats för att fungera permanent och för att kunna klara hela reningsverkets volym. Investeringen finansieras av VA-kollektivet, men fördyringen på 10 miljoner kronor skulle inte innebära någon höjning av taxan för kommunens VA-abonnenter, enligt honom.

- Vi kommer att kunna ha samma taxor därför vi gör besparingar i slamhantering och energiförbrukning och så vidare som gör att kostnaderna kommer att gå ned, och det balanserar de ökade andra kostnaderna, säger han.

Enligt samhällsbyggnadsförvaltningen finns det medel i budgeten som kan omfördelas till bygget för att klara fördyringen. Frågan har inte behandlats politiskt ännu. I nästa vecka kommer den i ett första steg upp i samhällsbyggnadsnämnden. Och i slutändan är det alltså politikerna i kommunfullmäktige som får ta ställning till omfördelningen.

- Frågan kommer slutligen att avgöras i kommunfullmäktige den 26 februari, och efter det vet vi hur vi går vidare.

- Får vi grönt ljus då så kommer Simrishamns kommun inom en snar framtid, redan om 36 veckor, att ha Sveriges modernaste reningsverk för läkemedelsrester som kommer att vara till gagn för en Östersjö som är hårt nedsmutsad, säger Carl-Göran Svensson (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".