Skåne

Efter larmen om kopparspiralen - Läkemedelsverket avfärdar kvinnornas biverkningar

5:48 min

Evelina och Roxanna är några av kvinnorna som skickat in biverkningsrapporter efter att ha använt kopparspiral. Enligt Läkemedelsverkets nya utredning finns det inga samband mellan spiralen och symptomen i rapporterna.

149 biverkningsrapporter som handlar om olika symptom kvinnor upplevt berodde på preventivmedlet kopparspiral inkom till Läkemedelsverket under 2017.

En utredning gjordes därför, där Läkemedelsverket granskade dokument som begärdes ut från tillverkaren av spiralen rörande riskerna och nyttan med preventivmedlet, och nu när den är avslutad konstaterar Läkemedelsverket att det inte finns ett orsakssamband mellan kopparspiral och de inrapporterade symptomen. Däremot kom man fram till att patientinformationen om spiralen behövde förbättras.

Det handlar om symptom som panikångest, oro, nedstämdhet, värk, blödningar, sömnbesvär och så vidare.

Evelina, som egentligen heter något annat, använde kopparspiral i 13 år. Hon valde det preventivmedlet eftersom hon ville undvika hormoner. Hon berättar att hon under den tiden dragits med bland annat ett antal utmattningsdepressioner och ångestproblematik utan att veta vad det berott på.

Hon kom över ett blogginlägg en dag där en person beskrev sina egna symptom, som upplevdes bero på just kopparspiralen. Evelina kände igen sig.

– Allt föll på plats. Så jag drog ut spiralen direkt själv hemma. Jag märkte genast en förbättring, berättar hon.

Jag drog ut spiralen själv hemma. Jag märkte genast en förbättring.

Hon är en av kvinnorna som själv skickat in en biverkningsrapport till Läkemedelsverket. Roxanna, som bor i Skåne, har också gjort det.  För henne började det med håravfall några månader efter insättningen av spiralen. Hon beskriver att hon sedan fick panikångest, hjärtklappning och blev deprimerad - något hon aldrig tidigare upplevt.

Hennes man kände inte längre igen henne och började leta information på internet. Han hittade också blogginlägget och efter det bestämde Roxanna sig för att prova att sluta med spiralen. Det blev genast mycket bättre, enligt henne.

På Facebook finns det just nu en grupp med över 3500 medlemmar där kvinnor som använt kopparspiral talar ut om sina besvär som de upplever beror på det preventivmedel som de alla har gemensamt.

– Det är en stor hjälp. Att man kan diskutera saker man är orolig över och tänker på. Man känner sig väldigt trygg, säger Evelina.

Men Läkemedelsverkets nya utredning, där de granskat tillverkarens dokument rörande bland annat riskanalys och referens till säkerhetsinformation, visar att det inte finns någon koppling mellan kopparspiralen och symptomen som rapporterats in.

Vi har gjort bedömningen att vi litar på den risknytta som har dokumenterats av tillverkaren.

– Vi har gjort bedömningen att vi litar på den risknytta som har dokumenterats av tillverkaren. Sen är vi medvetna om och har respekt för att det kan finnas en individuell känslighet för kopparspiral, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverket.

Hon rekommenderar att man ska vända sig till sin vårdkontakt för att diskutera besvär man tror kan bero på preventivmedlet man använder och för att prova andra alternativ om det behövs.

Varken Roxanna eller Evelina känner att de har blivit dåligt bemötta i mötet med vårdpersonal, däremot önskar Roxanna att Läkemedelsverket till exempel hade kontaktat personerna som skickat in biverkningsrapporterna.

– Hade de kontaktat mig till exempel hade jag kunnat berätta att det står i mitt läkarintyg att depressionen troligtvis beror på kopparspiralen. Jag är nog en av få som har det svart på vitt, säger hon.

Enligt Ewa-Lena Hartman på Läkemedelsverket så har vissa kvinnor kontaktats, i syfte att fråga om man får vidarebefordra deras kontaktuppgifter till tillverkaren av spiralen.

Kvinnorna P4 Kristianstad har träffat har fått höra att det inbillar sig och de upplever att deras åsikter förminskas och inte tas på allvar. Därför väljer de idag att vara anonyma när de uttalar sig om detta.

– Man vill ju inte ha den där foliehatten, säger Roxanna.

Evelina och Roxanna önskar också betydligt mer forskning i ämnet i allmänhet.

Jag tycker att det är otroligt positivt för dem som kan använda kopparspiral och p-piller och inte har några biverkningar. Det handlar inte om att vi vill ha bort det från marknaden utan att vi vill ha mer forsking och studier kring detta, säger Roxanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista