Porträtt på män
Foto: Anna Svanberg/Pressbild
Sverige

Sexualupplysaren tror att framtidens preventivmedel handlar om valmöjligheter

Inti Chavez Perez: Killar vill ha kontroll över huruvida det blir barn
5:36 min

Bryr sig killar om preventivmedel över huvud taget? Inti Chavez Perez tror att det finns ett stort intresse för preventivmedel för män.

I dag finns det inga hormonella preventivmedel för män. Alternativen är kondom och sterilisering. En studie påbörjas däremot till hösten, i Sverige och andra länder, som ska undersöka om en hormonell salva som smörjs på axlarna och förhindrar spermieproduktionen kan användas som preventivmedel för män.

Inti Chavez Perez, som bland annat är journalist, sexualupplysare och författare tror att det finns en stor marknad för det företag som kan ta fram ett fungerade preventivmedel för män.

– Från och med att en befruktning sker så har ju killar inte några juridiska rättigheter att bestämma huruvida det blir barn eller inte. Fostret finns i kvinnans kropp så det är hennes rätt. Därför finns ett intresse för killar att kunna kontrollera om det blir barn eller inte, säger Inti Chavez Perez.

Han tror också att framtidens preventivmedel innebär valmöjligheter bland en mängd olika metoder eftersom människor är olika och därför vill ha olika typer av preventivmedel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".