Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Hjälp till spelmissbrukare beror på boendekommun

Publicerat onsdag 7 mars kl 12.32
Erika Kannenberg: Mer hopplöst nu än innan lagen
(3:32 min)
En person sitter framför en dator och spelar.
Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio

Trots att det är lag på att kommuner är skyldiga att även erbjuda hjälp till spelmissbrukare så ser möjligheten till stöd olika ut beroende på vilken kommun man bor i.

Peter Sonnsjö, verksamhetschef för vuxenvården i Kristianstads kommun önskar därför tydligare riktlinjer från Socialstyrelsen, och efterfrågar statligt stöd i form av utbildningar.

– Man borde se till att det finns möjlighet till fortbildning, konferenser som görs tillgänglig för kommunerna på ett sätt som inte kostar något så att vi kan få likartade uppdateringar. Det här är fortfarande på ett uppbyggnadsstadium, och jag hoppas att vi kan göra det i ett lugnt tempo så att vi kan förmedla ut vad som är det bästa sättet att arbeta med det här, säger Peter Sonnsjö.

Det var ett efterlängtat beslut när det kom, äntligen skulle människor som har problem med spel om pengar få samma hjälp och stöd som de som till exempel lider av alkohol- eller drogmissbruk.

Men kommunerna fick i stort sett ett halvår på sig att förbereda sig inför det nya uppdraget, och förutsättningarna till hjälp ser olika ut. Vid en rundringning till några av de skånska kommunerna blir det tydligt att vissa kommuner är mer förberedda, andra har knappt hunnit se över det nya uppdraget.

Erika Kannenberg, är själv före detta spelmissbrukare och arbetar idag med spelberoende och deras anhöriga för Helsingborgs stad. Hon menar att möjligheten till hjälp och stöd mycket beror på vilken kommun man bor i. Dessutom menar hon att information om den hjälp kommunerna enligt lag ska erbjuda är bristfällig på många håll.

– Gå in och sök på din kommuns hemsida och se vad du hittar. Min hemkommun som är Ängelholm, där står det absolut ingenting. Kommunerna vet inte hur de ska hantera det nya uppdraget, och vem som ska göra vad, säger Erika Kannenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".