Köpenhamn

Rättegång om mordet på Kim Wall inleds i dag

2:37 min

I Köpenhamn inleds i dag inleds rättegången mot ubåtbyggaren Peter Madsen som misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin hemmagjorda ubåt.

Peter Madsen nekar till mord och menar att Kim Wall dog till följd av en olycka ombord.

Men han har under utredningens gång lämnat olika förklaringar till hur det ska ha gått till och det kommer åklagaren använda mot honom säger Mette Grith Stage, före detta dansk åklagare, numera försvarsadvokat.

– Åklagaren kommer försöka få honom at framstå som icke trovärdig och där har han ett riktigt starkt kort på hand, säger Mette Grith Stage.  

Frilansjournalisten Kim Wall sågs sist i livet på kvällen den 10 augusti ifjol när hon tillsammans med Peter Madsen färdades på Öresund i hans ubåt UC3 Nautilus. Någon gång under färden ska Peter Madsen enligt åklagaren bundit fast Kim Wall, torterat henne, dödat henne, styckat hennes kropp och slutligen sänkt kroppsdelarna i havet.

Enligt åklagaren dog Kim Wall möjligtvis till följd av strypning eller av att ha skurits i halsen, men någon exakt dödsorsak har inte gått att fastställa, och det är något som försvaret troligtvis kommer rikta in sig på enligt Mette Grith Stage.

– I och med att dödsorsaken inte kunnat fastställas kommer försvaret troligtvis försöka argumentera för att man därför inte heller kan bevisa att det var Peter Madsen som dödade henne och att det inte var en olycka, säger Mette Grith Stage.

Åklagaren meddelade redan i samband med åtalet att han kommer yrka på att Peter Madsen döms till livstids fängelse och därför kommer han under rättegången lägga en hel del kraft på att försöka bevisa att Madsen planerade mordet.

Exakt vilken bevisning han kommer åberopa är inte helt känt, men han kommer bland annat försöka styrka att Peter Madsen tagit med sig verktyg han använde vid dådet, verktyg som i vanliga fall inte finns ombord på ubåten.

– Om åklagaren ska få honom dömd till livstids fängelse krävs det att han kan bevisa at det finns försvårande omständigheter och en sådan är om han planerade dådet Andra omständigheter som kan räknas som försvårande är även om åklagaren kan bevisa att mordet begåtts på det brutala vis han påstår, säger Mette Grith Stage.

Rättegången inleds halv tio i dag i Köpenhamns byrett, och sammanlagt tolv förhandlingsdagar är avsatta. Dom väntas 25 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista