Emmas Melloblogg

"Sannas resa blev även min resa"

I dag för fyra år sedan vann Sanna Nielsen, på sitt sjunde försök, Melodifestivalen med "Undo". Sannas resa blev även min resa.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

De första tonerna av "Undo" hörde jag bakom scenen i Cloetta Center, Linköping. Sanna Nielsen skulle repetera för första gången i arenan, och medan tekniken fixades så värmde hon upp rösten genom att sjunga delar av låten. När låten väl framfördes så kom spontana applåder från pressfolket på stolarna nedanför scenen (vilket är sällsynt). Och efter tre genomsjungningar så sa Aftonbladets Markus Larsson något i stil med "Årets tävling är över - där har vi vinnaren". Och rätt fick han.

Jag fick i uppdrag av min förra arbetsgivare Skånemedia att bevaka Sannas Mello-resa 2014, eftersom hon är från Edenryd utanför Bromölla vilket ingår i tidningens bevakningsområde. Inte kunde jag ana att den resan skulle ta mig till först Linköping, sedan Stockholm och även Köpenhamn. Det går inte att beskriva känslan att få uppleva och bevaka Melodifestivalen när man varit Mello-nörd sedan barnsben. Helt fantastiskt att få intervjua artister, vara på plats i arenan, se såväl genrep som sändningar och att smyga omkring i logerna backstage. Och sedan att förmedla detta i text, bild och film – vilken ynnest!

Jag vågade absolut inte ta ut någon seger i förskott för Sanna, men visst såg det bra ut inför finalen. När jag stod längst bak i Friends Arena och inväntade resultatet från juryn och folket är några av de mest nervösa minuterna i mitt liv. När det stod klart att Sanna vann, ynka två poäng före Ace Wilder, så hoppade jag och mina KB-kollegor upp och ned och segervrålade för på ett sätt så hade vi ju också vunnit (kändes det som). Som enda media förutom SVT fick vi träffa Sanna i logen efteråt och då roffade jag under en kort sekund åt mig vinnarstatyetten, den så kallade sångfågeln. Det här var på dagen fyra år sedan – 8 mars 2014.

I Köpenhamn var stödet stort för Sanna, vilket märktes hela veckan bland folk och journalister. Och känslan i Arenan när Sanna nästan tappade bort texten men räddades av publiken - gåshud! Eurovision var en helt annan bubbla - svårare att vara nära artisterna men också häftigt just för att det är så stort. En hedrande tredjeplats blev det för Sanna och Sverige. Österrike vann genom Conchita Wurst "Rise Like A Phoenix" - oerhört välförtjänt. En bra låt och stark röst inte bara sångmässigt utan även för alla människors lika värde. Så viktigt.

Mello-resan 2014 är något jag tar med mig livet ut och jag får fortfarande gåshud varje gång jag hör "Undo" som jag dessutom hade gillat grymt mycket även om jag inte bevakat tävlingen. Det var kul att ett så avskalat nummer kunde gå hela vägen, och Sanna är så proffsig. Man är aldrig orolig över sura toner och hon är alltid jättetrevlig att intervjua – egenskaper som inte alla artister har.

Till sist. I morgon dyker det upp ett Mello-Quiz här i bloggen som jag och webbredaktör Marita knåpat ihop!

PS: Expressen skriver att Caroline af Ugglas gör mellanakten och framför förra årets vinnare.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista