Tobisviks camping.
Tobisviks camping. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Förlikas om Tobisviks camping

Kultur- och fritidschef: Innebär att vi kan genomföra ny upphandling.
2:32 min

Idag skrev Simrishamns kommun och företaget Fritid Österlen på förliknings- och lokalhyresavtal om Tobisviks camping.

- Det känns skönt att vi har nåt fram till en förlikning och kan satsa framåt igen, säger Ola Ambuhm, vd för Fritid Österlen, som berättar att campingen öppnar för säsongen i påsk.

Det har varit många turer kring Simrishamns kommuns camping i Tobisvik sedan förra året, då kommunen gjorde en ny upphandling av  entreprenör för campingen.

Företaget Camping och Resort AB vann upphandlingen, men Fritid Österlen Holding AB, som drivit campingen i många år, överklagade till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten ogiltigförklagare i somras upphandlingen och beslutade att den ska göras om.

Företaget Fritid Österlen har hävdat besittningsrätt till lokalerna, vilket hindrade att en ny upphandling genomfördes, och ville dessutom ha ett skadestånd på 15 miljoner kronor.

Men efter förhandlingar har nu kommunen och Fritid Österlen alltså nått en uppgörelse. Kultur- och fritidsnämnden godkände idag ett förlikningsavtal och ett lokalhyresavtal med företaget.

I uppgörelsen får Fritid Österlen möjlighet att hyra campingen fram till hösten 2021, då en ny upphandling av driften av campingen ska göras.

Roland Persson, tf kultur- och fritidschef i Simrishamn, menar att kommunen behöver god tid på sig för att förbereda den nya upphandlingen.

- Med tanke på komplexiteten i det här tror jag att man behöver kanske ett par år på sig för att genomföra det, när man ska ta höjd för alla möjliga överklaganden och liknande som det kan bli, säger han.

Uppgörelsen innebär också att Fritid Österlen avsäger sig besittningsrätten och backar om sitt skadeståndskrav, men företaget får en förlikningsersättning på sammanlagt drygt 1,3 miljoner kronor.

Avtalen undertecknades av parterna idag, men förutsätter bland annat ett godkännande i hyresnämnden.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".