Eden Ghide på ungdomsmässan i Knislinge
Eden Ghide på ungdomsmässan i Knislinge Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Knislinge

400 unga i jakt på jobb och utbildning

Eden Ghide: Jag vill jobba som undersköterksa
2:51 min

Undersköterska eller jobba med djur. Två drömyrken bland ungdomar i Östra Göinge kommun som letade på en ungdomsmässa i Knislinge på torsdagen.

 Alla i kommunen mellan 18-29 som är inskrivna på arbetsförmedlingen var inbjudna till mässan på Folkets Park i Knislinge, totalt cirka 400. De möttes av olika slags arbetsgivare och utbildare, hallonsmoothies och godis i de olika montrarna. Personal från arbetsförmedlingen fanns redan vid ett bord i entrén och jobbade för högtryck med att matcha kompetens med behov.

Att mässan hamnat på internationella kvinnodagen var dock mest en slump. 

– Men det är klart att det är viktigt att man har samma lön för samma jobb. Inte minst när det kommer människor från andra kulturer är det viktigt att vi stödjer dem så också kvinnorna kommer ut i arbete, säger Jens Skarp på arbetsförmedlingen.

Nathalie Stare har inte heller tänkt så mycket på att det är kvinnodagen men håller med om att lika lön är en viktig fråga. Hennes dröm är att få jobba med djur i framtiden.

– Jag vet inte exakt, men kanske ett hunddagis eller en klinik, säger hon.

Eden Ghide är 26 år och kom till Sverige för tre år sedan. Just nu pluggar hon svenska på SFI och är på mässan för att leta jobb inom vård, restaurang eller städning. På sikt drömmer hon om att bli undersköterska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".