En peson sitter framför en dator och är inne på en spelsajt.
Vanligt att spela om pengar via nätet. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio.
Skåne

"Ett svårt men vanligt missbruk"

Professor i spelberoende: Sök hjälp så fort som möjligt
5:43 min

Från och med i år likställs spelberoende med andra missbruk som alkohol och narkotika. Det innebär bland annat att kommuner nu är skyldiga att erbjuda hjälp och stöd till spelmissbrukare.

Men möjligheten till hjälp ser väldigt olika ut beroende på vilken kommun man bor i. Vissa kommuner har ingen beredskap, medan andra har beprövade sätt att jobba med detta sedan innan.

Enligt Anders Håkansson, landets första professor i spelberoende har det en stor betydelse att få behandling av en professionell aktör som förstår och kan hjälpa med det missbruk man har. 

– Det är ett tillstånd som är relativt vanligt och förknippat med komplikationer så som psykiskt lidande, en svår ekonomisk problematik och stora problem för anhöriga och barn som finns i krisen, säger Anders Håkansson, professor i spelberoende och verksam vid Lunds universitet.

Spelberoende får samma position i lagstiftningen som alkohol och narkotikaberoende. Ansvar för uppdraget har både kommuner och landsting som dessutom ska samverka kring det nya uppdraget. 

Vad är skillnaden mellan att ge hjälp och stöd till exempelvis alkoholberoende kontra spelberoende?

Det är på många sätt samma mekanismer och utmaningar. Men det finns skillnader också, till exempel har alkohol har en uppenbar biologisk komponent och en påverkan på kroppen. Men har man erfarenhet och kompetens av att behandla alkoholberoende så kan steget vara relativt kort att också jobba med spelberoende, säger Anders Håkansson.

Anders Håkansson menar att mycket talar för att man har blivit beroende när spelandet har gått från att vara lustfullt till att kännas tvångsmässigt och det endast handlar om att försöka vinna tillbaka pengar. 

– Man vinner mycket på att söka hjälp så fort som möjligt än att vänta, säger Anders Håkansson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".