Hantverkslärare Per Sonnerup och migrationsminister Helene Fritzon i finsnickeriet där elever lär sig både svenska och snickeriarbete.
Hantverkslärare Per Sonnerup och migrationsminister Helene Fritzon i finsnickeriet där elever lär sig både svenska och snickeriarbete. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Kristianstad

Heléne Fritzon besöker integrerande verksamheter i Kristianstad

3:22 min

I dag måndag besöker migrationsminister Heléne Fritzon (S) hemstaden Kristianstad för att besöka några lokala verksamheter som jobbar med integration.

Bland annat besöker Heléne Fritzon Folkuniversitetet som håller svenskundervisning på företag, något som hon ser som ett positivt samarbete mellan kommun, SFI, Arbetsförmedlingen och lokala företag som behöver arbetskraft – samtidigt som de nyanlända behöver jobb så fort som möjligt.

Just lång väntan på både jobb och andra grundläggande delar av livet kännetecknar den första tiden i Sverige för många nyanlända, men Heléne Fritzon menar att regeringen har satt in flera åtgärder för att snabba upp både asylprocessen och etableringsprocessen.

– Syftet är ju hela tiden att har man fått besked att man får stanna i Sverige så ska man så snabbt som möjligt komma in i samhället, säger Heléne Fritzon.

Men kan du förstå frustrationen som man kan uppleva när man väntar?

– Absolut, och under asyltiden jobbar vi väldigt mycket med att korta handläggningstiderna. Där har Migrationsverket ett tydligt uppdrag från regeringen, att korta ner i handläggningstid, säger Fritzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".