Irene Karlsson har arbetat på hemtjänstenheten Näsby i tjugo år. Nu stängs enheten som utgår från lokalerna i Gamlegården ner.
Irene Karlsson har arbetat på hemtjänstenheten Näsby i tjugo år. Nu stängs enheten som utgår från lokalerna i Gamlegården ner.
Kristianstad

Ilska och besvikelse när hemtjänstenhet läggs ner

2:07 min

Från den 1 april kommer hemtjänstenheten Näsby att läggas ner och personalen flyttas över till de omkringliggande enheterna. Bland personalen är besvikelsen och frustrationen stor över beslutet.

Irene Karlsson har arbetat som undersköterska på enheten sedan tjugo år tillbaka.

– Jag är inte alls med på det. Det känns inte bra, det känns jättejobbigt, säger hon.

Anledningen till att hemtjänstenheten läggs ner är för att kommunen vill få en jämnare arbetsfördelning med hemtjänstenheterna i kommunen. Utöver enheten i Näsby så läggs även hemtjänstenheten Öster ner. 19 hemtjänstenheter i kommunen ska minskas ner till 16 stycken innan året är slut.

Personalen fick beskedet om den kommande nedläggningen den 19 februari. Under mötet så ska man bland annat ha fått information om att flera ur personalen kände sig otrygga med att arbeta ute i lokalerna i Gamlegården.

Men det är en bild som inte delas av de undersköterskor som Sveriges Radio har pratat med.

– Jag har inga problem med det här området, säger undersköterskan Linda Skoglund.

Och du har aldrig känt dig rädd med att jobba här ute?

– Nej, inte vad jag kan komma på, säger hon.

Verksamhetschefen för hemtjänsten i Kristianstad, Nicolaj Håkansson, menar att trygghetsfrågan bara är en av delarna som ligger till grund för nedläggningsbeslutet.

– Det har varit en otrygghet ute på Näsby, med behov av att sätta in väktare vid arbetspassens slut, säger han.

Flera ur personalen som vi har pratat med är besvikna över att ha fått det här beskedet bara några veckor innan enheten läggs ner - vad tänker du om det?

– Vi har följt de samverksansformer som vi har.

– Vi ser det som fullt rimligt med denna tidsplanen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".