Provrör och bomullspinne som används som självtest för HPV-virus.
1 av 3
Såhär ser självtestet ut. Man för in en bomullspinne i slidan, tar provet och stoppar det i provröret som postas för analys. Det påminner om ett klamydiatest för kvinnor. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kvinna tittar in i kameran
2 av 3
Efter pilotperioden där man skickade ut självtesten till 6000 kvinnor i Skåne fick man provsvar från 13%, berättar verksamhetschefen Gunilla Bodelsson som hoppas på fler svar nu när testen skickas till upp mot 17 000 kvinnor. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Instruktioner för hur man genomför cellprovtagningen själv
3 av 3
Instruktioner medföljer i självtest-kitet. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Skåne

Cellprov som självtest hemma blir nu verklighet

4:38 min

Nu i mars så ska mellan 12 000 och 20 000 kvinnor som inte kommit på cellprovtagning på minst sju år i Skåne få självtesten i brevlådan.

I Skåne är det ungefär var femte kvinna som inte kommer på de regelbundna cellprovtagningarna som kvinnor i åldern 23 till 70 kallas till för att förebygga livmoderhalscancer. Det är gruppen som uteblir från kontrollerna som man nu vill nå. 

Efter höstens pilotperiod som riktade sig till 6000 kvinnor kommer Region Skåne nu att skicka ut kiten till mellan 12 000 och 20 000 av kvinnorna som uteblivit från kontrollerna under sju år eller mer – de kan då själva testa sig för HPV-viruset hemma och sedan posta testet för en analys, utan att besöka barnmorska.

– Det är visat att det är precis lika bra som om provet har tagits hos barnmorska, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för klinisk genetik och patologi på Region Skåne.

Det här är framtiden.

Kitet består av en bomullspinne, ett förslutbart provrör, ett vadderat kuvert och instruktioner som talar om hur man ska göra. Det går till ungefär på samma sätt som ett klamydiatest som man också kan göra själv. Om analysen visar att man bär på HPV-viruset får man en tid inbokad för att göra en så kallad cytologisk cellprovtagning, en noggrannare undersökning helt enkelt.

En och halv miljon kronor läggs på satsningen med självtesten i år – en summa som blir lönsam i längden, enligt Gunilla Bodelsson.

– Barnmorskornas arbetstid frigörs så att de kan använda tiden till annat, som gravida kvinnor till exempel, säger Gunilla Bodelsson.

Skåne är nummer två i landet som går ut med erbjudandet om självtest, efter Västra Götaland. Där har man sett att inte så många nappar på självtesten under det första utskicket, men att det efterhand blivit betydligt fler.

– Jag är övertygad om att det här är ett bra test. Det här är framtiden, säger Gunilla Bodelsson.

När några skånska kvinnor blir tillfrågade om vad de tycker om självtesten är åsikterna blandade. Ulrika tycker att det känns säkrast att ändå besöka en barnmorska för att vara säker på att det går rätt till, medan Siv tycker att det är en jättebra idé eftersom det kan kännas obehagligt med en cellprovtagning för många.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista