Malmö

Körsång testas på patienter med minnesstörningar

4:27 min

Deltagarna i det forskningsprojekt i Malmö som undersöker om körsång kan öka livskvaliteten hos personer med lättare minnesproblem uppskattar aktiviteten.

Under två år testas körsång i ett forskningsprojekt vid minneskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö för patienter med lindrig kognitiv svikt, som lättare minnesstörningar.

Varje vecka träffas drygt 20 patienter på Malmö live, och en del har anhöriga med sig.
 
 – Jag tycker att det är jätteroligt. Jag fick gå ifrån mitt jobb snabbt, och jag måste vara strukturerad. Vi sjunger och skrattar, och det lyfter en som person, säger Pia, en av deltagarna i Minneskören. 

 Jag är glad att minnesmottagningen finns och kan hjälpa oss med allt de gör. Nu har jag accepterat att det är så här, och jag tar en dag i taget. 

Forskningsprojektet undersöker framförallt om livskvaliteten hos deltagarna påverkas men även på hur kognitionen kan påverkas. 

– Vi genomför också en hel del intervjuer för att se hur det påverkar parrelationen, sociala interaktioner och livet runtom, säger AT-läkaren och doktoranden Nils Fälth, som startat körsångsprojektet.

Kören leds av Nicole Eklund, kurator på minneskliniken. Hon tror absolut att körsång kan vara bra för patientgruppen. 

– Det tycker jag att jag ser varje gång vi ses, och de säger det själva att de är så glada, säger hon.

Det är inte bara sångglädjen utan allt vad det innebär att vara med i en kör.

Om studien visar att körsång har positiva effekter, skulle det i framtiden kunna användas som symptomlindring, enligt Nils Fälth. 
 
– Den här patientgruppen blir större och större med en åldrande befolkning, och det finns inte någon botande behandling i nuläget. Min förhoppning är att kunna erbjuda gruppen detta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista