Skåne

Här kräver de krafttag mot blyhotet

6:22 min

Flera tusen ton militärt avfall ligger på våra sjö- och havsbottnar. Frågan är vad som ska hända med det i framtiden.

Arsenik, kvicksilver och bly. Det är lite av det som gammalt militärt avfall innehåller och det ligger flera tusen ton på våra sjö- och havsbottnar, till exempel i Finjasjön i Hässleholm.

Samtidigt säger Försvarsmakten att de inte har några resurser att ta bort det. Men folkvalda kräver att det ska väck.

– Att ta hand om det måste vi göra. Miljödepartementet måste titta på detta i samarbete med Försvaret. Det förfärliga i den här röran är att det finns på så många ställen och har dumpats under så lång tid. Så jag är inte säker på att vi vet hur illa det är i grund och botten, säger Elisabet Knutsson (MP), som är riksdagsledamot från Bromölla.

Maria Malmer Stenergard (M), som är riksdagsledamot från Kristianstad och miljöpolitisk talesperson, är överens om att avfallet måste bort.

– Självklart måste vi sanera områden som är förorenade. Risken är om det ligger kvar längre, så får vi mycket större konsekvenser i framtiden. Vi vill höja anslagen till Försvaret för det här får inte påverka deras kärnuppgift, att försvara Sverige, säger hon.

Här ligger militärt avfall i naturen

Försvaret dumpade 6500 ton ammunition under 40-, 50- och 60-talen på 300 platser i sjöar, hav och nedlagda gruvor i Sverige, till exempel Vänern, Vättern och Mälaren.

I de flesta län finns platser där militärt avfall ligger kvar i naturen. Här är några exempel:

Skåne: Finjasjön och Bökesjön,  Kronoberg: Helgasjön, Jönköping: Bohultasjön, Västra Götaland: Säven, Gotland: Rammaträsk, Östergötland: Glan, Uppsala: Limmaren, Örebro: Kärmen, Södermanland: Eglasjön, Stockholm: Ältasjön, Dalarna: Fisklösen, Jämtland: Storsjön, Västerbotten: Pengsjön, Norrbotten: Niemisel Skogstjärn.

Källa: Försvarsmakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista