Glenn Göranssons handbollsvärld

Festen har börjat men var är publiken?

Kvartsfinalerna är igång och det bjöds på riktig nerv i en av matcherna. Publiken sviker och det måste till ett krafttag för att vända denna negativa trend.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Vi börjar i Alingsås eftersom det var den matchen som jag följde med ljud på den stora teven. En riktigt bra match som var exakt så jämn och spännande som man på förhand förutspådde. Målmaskinen på vänstersex, Hampus Andersson blev helt utraderad och då klev istället en kille född 1997 fram. Emil Hansson var magnifik matchen igenom och hade han inte fått hjärnsläpp efter 59:55 hade han blivit den stora matchhjälten. Förlängning och ett drama som lyfte måndagskvällen där Ystad tog den viktiga bortaseger man var tvungen att vinna. Nu missar inte Ystad detta.

***

I Lund, som jag såg samtidigt på telefonen, gled Lugi tidigt iväg och trots att Redbergslid vinner sista fem med 5-0 så förlorar Jasmin Zutas gäng med fyra bollar. Såg lite för enkelt ut och hade nog väntat mig mer kamp i denna match. Bröderna Gomér lyckades lägga nivån så att det krävdes 12 utvisningar och 10 straffkast vilket är åt skogen för mycket och för många. Det är slutspel nu, höj nivån och låt spelarna avgöra detta. De är vältränade och klarar av att få en törn utsida två.

***

I Malmö, som jag såg på paddan, var Jonas Larholm tillbaka men det hjälpte föga. Jämnt skägg i trettio minuter sen gjorde Malmö ett ryck och hade full koll in i mål. Dan Beutler var strålande bra i målet och när William Bogojevic bara gör ett mål – då blir det svårt för Sävehof. Tror dock att denna matchserie kan bli lång men den kan också ta slut efter tre matcher. 1X2 alltså, svårtippat. I Malmö smyger det omkring en joker som kan bli spelklar lagom till semifinalerna. Robert Månsson behöver 3-4 veckor till sen kan vara aktuell – om allt går som det ska.

***

I Kristianstad blev det jämnare än på länge med siffrorna ljuger en aning. IFK hade full koll på Guif och trots flera spelare på skadelistan så halvjoggade de hem detta inför en måttligt road hemmapublik. Den gången som det tände till var när domarna, Richard Canbro och Jasmin Kliko inte riktig kunde bestämma sig. 10 utvisningar, 13 straffar och ett rött kort bidrog starkt till detta och det är bara att konstatera – Kliko har svårt i Kristianstad, det vill sig inte riktigt.

***

Till sist. Var är publiken? De fyra kvartsfinalerna lockade 2054 i snitt och det är väldigt oroväckande. Det är ju nu det gäller och jag tror att det måste till något drastiskt för att vända denna negativa trend. Klubbarna måste tänka om eller får man höja priset på C More för det är helt uppenbart att streamingen av alla matcher påverkar publiktappet. Så här ser det ut 5 år tillbaka då de första fyra kvartsfinalerna har spelats:

  • 2012/13     2684 personer
  • 2013/14     2488 personer
  • 2014/15     2709 personer
  • 2015/16     2338 personer
  • 2017/18     2054 personer

 

Tjing

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista