Förorenad tomt nu ren

0:33 min

Miljösaneringen av den gamla kemtvättstomten på Långebro i Kristianstad är klar. Tomten har tidigare varit en av Skånes mest förorenade.

På en tomt i Kristianstad bedrevs färgeri och kemtvätt med klorerade lösningsmedel från början av 1900-talet fram till 1980-talet. Lösningsmedel läckte ut i marken och hotade att spridas till grundvattnet, och därför så började 2016 ett stort reningsarbete.

Bland annat har 6 000 kubikmeter ytlig förorenad jord forslats bort, och man har värmebehandlat marken för att ta bort totalt 1 500 kilo perkloretylen genom att de förångats ur marken och fångats i kolfilter.

I förra veckan stängdes det sista värmeelementet av och mätningarna visar nu att marken på den 2500 kvadratmeter stora tomten renats till mer än 99,9 procent, uppger Kristianstads kommun i ett pressmeddelande.

I en omkrets av 200 meter runt området finns det fortfarande en del lösningsmedel kvar i grundvattnet som antingen ska spädas ut, brytas ned eller bindas i marken med åren.

Saneringen har kostat 54 miljoner kronor som betalats av Naturvårdsverket, via Länsstyrelsen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista