Emma Lundh spelar med Vittsjö i Damallsvenskan och låter inte diagnosen MS ändra på det.
Emma Lundh spelar med Vittsjö i Damallsvenskan och låter inte diagnosen MS ändra på det. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Emma Lundh om att ha MS: ”Det senaste året har varit en berg- och dalbana”

7:41 min

För ett drygt år sedan berättade den damallsvenska spelaren Emma Lundh att hon diagnostiserats med nervsjukdomen MS. Nu gör hon sig redo för en ny säsong i damallsvenskan.

Fotbolls-VM, Liverpool och spel med Vittsjö i damallsvenskan. Det var vardag för fotbollsspelaren Emma Lundh. Men hon kände en trötthet och en del konstiga symptom. I februari 2017 diagnostiserades hon med nervsjukdomen MS, multipel skleros.

Säsongen som följde i damallsvenskan var hennes värsta fotbollsupplevelse hittills rent fysiskt och nu i efterhand undrar hon lite varför hon spelade.

– Jag var bortdomnad från tårna upp till midjan och hade risig balans. Jag trodde jag skulle ramla när jag kom upp i fart och tog emot bollen, berättar hon.

Även mentalt var hemligheten hon bar på vid sidan av alla egna känslor väldigt jobbiga. Efter säsongen valde hon att berätta offentligt om sin sjukdom och sedan dess har kroppen tillfrisknat. Efter en rejäl berg- och dalbana det senaste året gör hon sig nu redo för en ny säsong med Vittsjö GIK i damallsvenskan.

– Nu tycker jag att det är kul att spela. Benen är kvickare igen och jag vill njuta av fotbollen. Men jag planerar inte längre än fram till sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".