Åke Nilsson är en av sex Faktumsäljare som får möjlighet att ställa frågor till justitieminister Morgan Johansson
Åke Nilsson får ställa frågor till justitieministern. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio

Åke utmanar ministern med frågor om fattigdom

3:35 min

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är van att svara på frågor men i kväll när han är i Malmö kommer frågorna inte från journalister utan från sex Faktumförsäljare, en av dem är Åke Nilsson från Glimåkra.

– Försäljarna ska synas, det är ju vi som är på gatan, plus att politikerna kanske släpper lite på garden, tror Åke Nilsson om varför de har fått uppdraget att ställa frågor till den socialdemokratiske ministern.

Träffen med Morgan Johansson är avslutningen av ett större projekt där försäljare från tidningen Faktum har intervjuat politiker. Åke Nilsson har tidigare bland annat intervjuat Gudrun Schyman.

– Hon var jättetrevlig att prata med. Vi pratade lite glesbygdsfrågor, hon har ju också erfarenhet av att bo på landsbygden.

Åke Nilsson har inget eget boende utan bor hos sin son i Glimåkra. Till mötet med Morgan Johansson har han med sig frågor som rör fattigdomsgränsen.

– Enligt Pensionsmyndigheten ska man ha 11 800 att röra dig med efter skatt, ligger man under det är man fattig men det är ingen som vill erkänna det, säger Åke Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista