Pollen
Foto: TT

Pollenexplosion kommer med våren

1:43 min

Allergierna ökar och när våren är senare än vanligt finns det risk för en pollenexplosion när flera sorters pollen slår till samtidigt.

När värmen börjar komma drabbas många av besvär med pollen. En försenad vår gör ofta besvären extra påtagliga menar Victoria Strand, överläkare på astma- och allergimottagningen vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

– Felet som många gör är att de bara tar någon tablett då och då. Det räcker inte, man måste tänka förebyggande och väldigt gärna kombinera kortisonnässpray med icke-tröttande antihistamin eller allergitabletter.

Så fort näsan börjar rinna eller ögonen börjar klia bör man sätta igång och kombinera de här två medicinerna för att minska sina besvär. Risken för att överdosera är låg.

– Den risken är liten och det är värre att gå runt och må jättedåligt under den här säsongen och kanske utveckla problem i den nedre delen av luftrören såsom pollenastma, säger Victoria Strand, överläkare på astma- och allergimottagningen vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

Att injiceras med det man är allergisk mot har visat sig vara en effektiv behandling för dem med svåra besvär. Dessa besvär är ofta kopplade till pollenastma som påverkar den nedre delen av luftrören.

– Då märker man att man har irriterande hackhosta eller slemhosta. Eller så märker man att man blir tröttare när man cyklar till jobbet under pollensäsongen än övriga delar av året, berättar Victoria Strand, överläkare på astma- och allergimottagningen vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista